Yaşadıkları sıkıntıları iletecek bir muhatap bulamadıklarını belirten TOKİ sakinler yetkililere bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesi çağrısında bulundular.

Dersim merkeze 15 kilometre kadar uzaklıkta İnönü Mahallesi’nde bulunan ve 2010 yılında sahiplerine teslim edilen TOKİ konutlarında sorunlar bitmiyor. Binaların teslim edilmesinin ardından bir yıl geçmeden rüzgardan kaynaklı binaların çatıları uçarken tüm binaların su tesisatı patladığı belirtildi.  Yetkililer bu sorunlarla ilgilenmezken konutlarda oturan aileler kendi çabaları ile sıkıntılarının bir kısmını giderdiler. Elektrik sıkıntıları devam eden konutların yanında yapılan fosseptik kuyusu ise bir yıl kadar kısa bir sürede dolduğu belirtildi. Boşaltılmayan fosseptik kuyusundan taşan lağım suları ise yerleşkede pis kokular yaymakta. Yine aynı şekilde Dersim-Erzincan yolundan 3 kilometre kadar uzakta bulunan TOKİ konutlarına giden yolda içler acısı durumda. 2 yıl önce ihalesi yapılmasına rağmen asfalt dökülmeyen yol kış aylarının gelmesi ile birlikte çamur deryasına dönüşmüş vaziyette. 500 metre kadar bir kısma dökülen asfalt ise birkaç ay içinde sökülmüş ve şimdi diğer yoldan bir farkı yok. Yine yolda köstebek yuvasını andıran çukurlar ise araç sahiplerini çileden çıkarmış durumda.

‘Kış olmasına rağmen kokudan geçemiyoruz, yazın düşünemiyoruz’

3 yıldır TOKİ konutlarında ikamet eden Düzgün Kılıç, gerekli tüm yerlere delikçe vermelerine rağmen her hangi bir adımın atılmadığını ve sorunların aynı şekilde devam ettiğini belirtti. Fosseptik çukurunun taşması sonucu çevreye çok kötü bir koku yaydığını belirten Kılıç, “Yaz olunca burada çocuklar ve yaşlılar sinek ve kokudan duramıyor. Kokudan kaynaklı yaşlılar dışarı bile çıkamıyor. Bir türlü bir çözüm bulunamadı çaresiz kaldık. Huzur evi 10-15 metre kadar fosseptik çukurunun yanında. Bir rüzgar estiği zaman tüm koku evin içinde. Yaşlılar dışarı çıkamıyor. Bazen konuşuyoruz yaşlılarla ‘nasıl duruyorsunuz’ diye burada. ‘dışarı çıkamıyoruz, içeriye hapsedilmişiz’ diyorlar. Yetkililer bu yaşlıları kokuya mahkum etmesinler. Gelip bu durumu kendileri görsünler. 10-15 yaşlı kalıyor ve zor durumdalar. Kış olmasına rağmen kokudan geçemiyoruz, yazın düşünemiyoruz” dedi.

toki_ic.20130203180641.jpg

‘Bizim verdiğimiz para bu hale geldi ve bizler mağdur oluyoruz’

100 hanelik TOKİ konutlarına giden yolun 2011 yılının 7’nci ayında ihaleye verildiğini ve bu güne kadar yolun yapılmadığını belirten Kılıç, “10’uncu ayda afsal döküldü. Dökülen asfaltın kalınlığı en fazla 10 santimetre, toprak serdiler ve üzerinden tek astar geçtiler.  Buradan günde en az 20 araç geçiyor. Buradan kamyonların geçtiğini düşün bu yol 10 defa bu hale gelmişti.  Yetkililer ihaleyi verdiği firmanın üzerinde durmuyorlar. Nasıl yaptı, ne yaptığını merak etmiyor. ‘Verdim, yaptı, gitti’ diyor. Bizim verdiğimiz para bu hale geldi ve sonrada bizler mağdur oluyoruz. 500 metre kadar bir yerde asfalt var ama belki 50 yerde yol patlamış. Bu yolun ihalesi geçen sene yapıldı. 7’nci ay olarak biliyorum. İhaleyi alan firma bu yolu bir türlü yapmadı. Elektrik hattı geldi kaldırımları bozdular. Ondan sonra bu kaldırımları yapmadılar. Bu yolu yapmadılar” ifadesinde bulundu. 

‘Gittiğimiz yerlerde muhatap bulamadık’

Yetkililere çağrıda bulunan Kılıç bir an önce yaşanan sorunların çözülmesini istedi. Kılıç, “Buradan yetkililere sesleniyorum. Bu sorunlara bir çözüm bulsunlar. Buradan çıkabilecek hastalıklardan yetkililer sorumludur. Bu yolların ihalesini yaptılar üzerinde dursunlar. Bu yolu bir an önce yapsınlar. 3 yıldır bu şartlarda gidip geliyoruz. Sözde burası mahalle ama köyden daha beter bir durumdadır. Burası belediyeye de bağlı değil. Özel idare ve valiliğe bağlı olduğundan belediyede karışmıyor. Gittiğimiz valilik ve özel idarede de yetkili bulamadık” dedi.

‘Kazandığımızı araçlarımız tamirine veriyoruz’

3 yıldır TOKİ konutlarına yolcu taşımacılığı yapan minibüs şoförü Çetin Arasan, yolun bozuk olmasından kaynaklı her gün araçların arızalandığını belirtti. Arasan, “Yollar çok bozuk ve araçlar her gün arızalanıyor. Çamurdan kaynaklı araçlar yolda hareket edemiyor. Bir an önce bu yolların düzeltilmesini istiyoruz. Köy yolları buradan daha iyi bir durumdadır. İhalesi yapılmış olmasına rağmen bir türlü bu yollar yapılmıyor. Yollar bozuk olduğundan kaynaklı kazançta elde edemiyoruz. Gelen parayı araç tamirlerine veriyoruz” dedi.

toki_ic1.jpg

‘Kokudan evde duramıyoruz’

TOKİ sakinlerinden Ahmet Bozkurt ise, en büyük sıkıntılarının yol sıkıntısı olduğunu ve bundan da her kesin haberinin olduğunun ifadesinde bulundu.  Bozkurt, “3 yıldır burada oturuyorum. İlk buraya taşındığım zaman su sıkıntısı vardı. Şimdi de en büyük sıkıntımız yol sıkıntısıdır. Buradaki sıkıntıları her kes biliyor. Duvarlarında olsun, çatılarında olsun her kes bunun farkında. Bu yolun geçen yıl bitmesi gerekirken hiçbir gelişme yaşanmadı. İlk geldiğimizde yol daha iyi bir durumdaydı. Bütün mahalle sakinleri bu sıkıntılardan rahatsız olduğunu biliyorum. Yine aynı şekilde fosseptik kuyusu var. Oda aynı şekilde sıkıntılı. Kış olmasına rağmen kokudan geçemiyoruz. Evlerimizin yakın olmasından kaynaklı evde duramıyoruz kokudan” dedi.