25 Aralık Salı günü saat 10.00’da Tunceli İl Kültür Merkezinde “Sanayi Tezleri ve Tekno girişim Hibe Destek Projeleri Tanıtım ve Bilgilendirme” toplantısı düzenlendi.

 

Programa; Vali Yardımcıları Ali Güldoğan, Eşref Yonsuz, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, kurum müdürleri, üniversite personeli ve öğrencileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İbrahim Erol, küreselleşen dünyada Ar-Ge (Araştırma- Geliştirme) çalışmalarına önem vermeyen ülkelerin gelişmiş ülke sınıfına giremediğini bu nedenle üniversitelerde üretilen bilginin katma değere dönüştürülmesinin önemli olduğunu söyledi.

tekno_ic.jpg 

Programda konuşma yapan üniversite Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Türkiye’nin yüksek teknolojiye geçiş sürecinde olduğunu, bu nedenle bundan sonra geriye gitmeyeceğini vurguladı. Teknolojiye geçiş sürecinde birinci ayağın üniversite, ikinci ayağın da sermaye olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Boztuğ, “Toplumların kaderinin değişmesi Ar-Ge ‘ye ve İnovasyon’a  (yenilik) bağlıdır. Üniversiteler bilgiyi üretir, sermaye de bunu teknolojiye dönüştürür. Yeniliğe açık olmazsak teknolojiye takılıp kalırız. Devletimize, milletimize, kendinize güvenin. Türkiye artık geriye gitmez. Yaratıcı düşüncenizi geliştirin. Biz Tunceli Üniversitesi olarak Ar-Ge çalışmalarında elimizden gelen hizmeti vermeye hazırız.” dedi.

tekno_ic1.jpg

Programda “Teknogirişim-Sermaye” konulu bir sunum yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Rıza Alagöz, bir ülkede Ar-Ge yoksa o ülkenin ileri gidemeyeceğini belirterek Ar-Ge çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini ifade etti. İşletmecilerin daha rekabetçi bir yapıya kavuşmalarının teknolojik ilerlemeye bağlı olduğunu aktaran Alagöz, bu ilerlemenin sağlanabilmesi için üniversitelerde teknoparkların kurulduğunu söyledi.  Tunceli’ye bir üniversite kurulmasının 10 yıl önce hayal olduğunu vurgulayan Alagöz, bugün Tunceli Üniversitesinin 5 bin öğrenciye eğitim verdiğini belirtti. .

Programda  “Sanayi Tezleri” konulu sunum yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Mazlum Akgün, rekabet ortamında inovasyonun firmalar için vazgeçilmez bir koşul olduğunu ifade ederek iyi bir Ar-Ge projesinin çok önemli olduğunu söyledi. İlerlemenin tek yolunun Ar-Ge çalışmaları olduğunu açıklayan Akgün, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bu çalışmaları desteklediğini belirterek: “2006-2012 yılları arasında 1673 projenin başvurusu bakanlığımızca kabul edildi. Bu projelerden 666 tanesi desteklenmeye değer bulundu. Ve sözleşme yapılan projelerden 248 tanesi tamamlandı.” dedi.

 

Program, sunumların ardından konuklardan gelen soruların cevaplanmasıyla sona erdi.

tekno_ic2.jpg