Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun gereğince sahada uygulamaların izlenmesi, değerlendirilmesi ve koordinasyonu için Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı'nca, Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi (DHSDS) geliştirildi. İl genelinde kamu kurum ve kuruluşları Tunceli Valiliği tarafından görevlendirilen ekipler, halka açık kapalı alanlarda 24 saat denetim yapmaktadırlar. İlimizde 8 adet Tablet bilgisayar GPRS takip sistemi ile kontrol edilerek denetim ekiplerinin nerede olduğu ve yaptıkları çalışmaların anında görünebilmektedir.

Ayrıca;  4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü hakkında kanun gereğince kamu binalarının, okul kantinlerinin, iş yerlerinin ve toplu taşıma araçlarının denetimleri 7 gün 24 saat devam etmektedir.

 Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak toplumun tüm kesimlerini, özellikle gelecek nesilleri,  sigara ve tütün ürünlerinin dumanının zararlı etkilerinden korumak ve insanları pasif içiciliğin zararlarına karşı bilinçlendirmek, aynı zamanda tütün ve tütün ürünlerinin kullanımını en aza indirgemeyi amaçlamaktayız.

          Sigara denetimlerinde kullanılmak üzere tablet bilgisayarlar 16 Eylül 2012 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Ekiplere sözlü veya 184 nolu Sağlık Bakanlığı ihbar hattına ihbar edilen işletme ile ilgili bilgi en yakın ekibin bilgisayarına ikaz olarak düşmekte olup ekip de en kısa zamanda söz konusu yere intikal ederek tespit sonucu gerekiyorsa cezai işlem uygulamaktadır. Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğü halkın bu yöndeki şikayetlerini şehir içi ve ilçe merkezlerinde 155 Polis İmdat, köylerde 156 Jandarma İmdat ve 184 SABİM hatlarına, Kamu Kurum ve Kuruluşlarda ise görevlendirilen personele bildirilmesi durumunda Dumansız Hava Sahasının İlimizde oluşmasına katkı sağlayacağı kanaatindedir.

            Sağlıklı birey ve sağlıklı bir nesil için hep birlikte elele verelim.  Dumansız hava sahasını oluşturalım” ifadelerine yer verildi.

 

 

                                                    TUNCELİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ