Pülümür Çayı kenarında bulunan Sinan Köyü sakinleri, kendi imkanlarıyla tahta köprü yaptı. Köprü, üç gün önce meydana gelen rüzgar nedeniyle yan yattı. Tahtalarının büyük bölümü de kopan köprüden geçmek imkansız hale geldi. 3 hanenin bulunduğu köyde bulunan 5 öğrenci de köprünün zarar görmesinin ardından Dersim Merkezdeki okullarına gidemez oldu.

Köye ulaşımı sağlayan başka bir yol mevcut ancak yolun stabilizesi olmadığı için çamurda yürümek mümkün olmuyor.

Yollarının stabilize yapılması konusunda da ilgililere dilekçeyle başvuran köylülerin bu talebine bugüne kadar olumlu bir cevap da verilmiş değil. Köyün hemen yanı başında bulunan kum ocaklarıyla yolun kısa sürede stabilizesi mümkünken bu da yapılmış değil.

Köyde yaşayan öğrenciler, köprüden geçmenin kendileri için son derece riskli olduğunu belirterek, ya köprülerinin ya da yollarının yapılmasını talep ediyor.

Yaşanan durumdan öğrenci velileri de son derece rahatsız.

Cemile Güler isimli öğrenci velisi, sağlam olduğu zamanda da çocukları köprüden geçirdiklerini ancak her zaman çaya düşme riski bulunduğunu söylüyor.

Köprüyü kendi imkanlarıyla yaptıklarını belirten Güler, köprü ve yol yapımı için dilekçe verdiklerini ancak bugüne kadar olumlu bir yanıt alamadıklarını dile getiriyor.

sinan_ic.jpg

Sinan Köyü’nün hakim tepesinde geçen yıl başlanan ve kısa sürede bitirilen kalekol için seferber olunduğunu dile getiren köylüler, yıllardır köprü ve yol için bir çaba harcanmamasına tepki gösteriyorlar.

Abdullah Güler, 45 yıldan bu yana köyde yaşadıklarını belirterek, “O zamanlar elektriğimiz dahi yoktu. 1990’da köyümüz güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. Göç ettik. Sonra geri dönerek kendi imkanlarımızla köprü yaptık. Maalesef yaptığımız köprü de rüzgardan zarar gördü. Özel İdareye başvuru yaptık. En azından malzeme yardımı yapılsın. Çocuklarımız bu köprüden ciddi risk altında okula gidip geliyor. İki kilometrelik bir yolumuz vardı geçen sene yapıldı ancak stabilize olmadığı için çamurdan yürünmüyor. Bunların imkansızlıktan dolayı olduğuna inanmıyoruz. Tepemizde trilyonluk karakol yapıldı üstelik de bizim ziyaretgahımıza. Bizim halimizi de görüyorsunuz adeta üvey evlat muamelesi görüyoruz. Biz de insanız ve insanca yaşamak istiyoruz” dedi.

Köyün yanı başında kum ocakları bulunduğunu istenirse yolun iki günde yapılabileceğini belirten Güler, yetkililerin ilgisizliğinden yakındı.

Sinan Güler isimli köylü de “En büyük problemimiz ulaşım. Kendi imkanlarımızla bir köprü yaptık ancak güvenli olmadı. İl Özel İdaresi’ne başvuruda bulunduk. Gelip bakacağız dediler ancak hiçbir gelişme olmadı. Sıkıntılarımız sadece köprüyle de sınırlı değil. Hala ilkel şartlarda yaşıyoruz. Yedi yıldır buradayım hala içeriye hortumla su alıyoruz. Çağdaş yaşamın bu olmaması lazım” diye konuştu.

Köy sakinleri ve öğrenciler, köprü üzerinde durarak yol ve köprülerinin yapılmasını istediler.