SES Dersim Şubesi’nde konuyla ilgili yapılan basın toplantısına Şube Başkanı Dr. Azad Günderci ile sendika üyeleri katıldı.

Hükümet ile Memur Sen arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi ile 1 Ocak 2014 tarihinde kamu emekçilerine ödenen 125 liralık zammın açıklanan enflasyon rakamlarının altında kaldığını dile getirerek, “ Hükümetin 2014 enflasyon hedefini yüzde 9,4 olarak belirlemiş olması, 2,5 milyon kamu emekçisinin bu yıl ekonomik olarak ciddi hak kaybı ile karşı karşıya kalması anlamına gelmektedir” dedi.

Memur Sen’in enflasyon farkı talep etmemesinin kamu emekçilerini mağdur ettiğini kaydeden Günderci, “Bugüne kadar her yıl enflasyon farkı kadar “ek zam” alan kamu emekçileri, hesap kitap bilmeyen, en temel Matematik bilgilerinden bile yoksun olan Memur Sen’in 2014 yılı için enflasyon farkı talep etmemesi nedeniyle bir kez daha mağdur edilmiş, elektrik ve doğalgaza gelen yüzde 9’luk zam ile yaşanan mağduriyet daha da ağırlaştırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Enflasyon artışlarının kamu emekçilerinin satın alma gücünü azalttığını dile getiren SES Şube Başkanı Dr. Azad Günderci,  “AKP’nin 12 yıllık iktidar pratiği; emekçilerin ve halkın sorunlarını hiç önemsemediğini göstermektedir. Aksine siyasi iktidar, emekçilerin yoksulluk, işsizlik, eğitim, sağlık gibi en temel sorunlarını bile sermayenin çıkarlarına göre çözmeyi esas alarak, her fırsatta kaşıkla verdiklerini kepçe ile alarak halkın günlük yaşamını daha da zorlaştırmaktadır” şeklinde konuştu.

Şube Başkanı Günderci, mağduriyetlerini giderecek talepleri şöyle sıraladı:

Başta sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olmak üzere kamu emekçilerine 2014 yılı enflasyon farkı “ek zam” olarak eksiksiz ödenmeli, enflasyon farkından kaynaklanan “ek zam” oranı 2015 bütçesi içinde yer almalı.

Ek ödemelerin tamamı temel ücrete ve emekliliğe yansıtılmalı, artan oranlı vergi dilimi uygulamasına son verilerek, yıl içinde ücretlerde yaşanan erimenin önüne geçilmeli.

Başta insanca yaşanacak ücret talebi olmak üzere, kamu emekçilerinin bugüne kadar yaşadığı bütün ekonomik mağduriyetlerin giderilerek, son 12 yıl içinde satın alma gücündeki azalmayı telafi eden adaletli bir ücret artışı sağlanması.

Kamu emekçilerinin grevli toplusözleşme hakkı önündeki yasal ve fiili engeller kaldırılarak, özgür bir toplu sözleşme düzeni yaratılması.

Basın toplantısında SES Şubesi tarafından hak kayıpların giderilmesi amacıyla toplanan imzaların Başbakanlığa gönderileceği de kaydedildi.