Dersim’de Alevi Ocağı sahibi Pirler ile Alevi kanaat önderleri 4 gün önce çözüm sürecine yeniden dönülmesi amacıyla Seyit Rıza Meydanı’nda kurulan çadırda dönüşümlü açlık grevi başlattı. Kentteki vatandaşlar ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de ziyaret ederek destek verdikleri eylem dördüncü gününde düzenlenen basın açıklamasıyla sonlandırıldı.

Seyit Rıza Meydanı’nda düzenlenen ve Alevi Pirleri ile kanaat önderlerinin yanı sıra HDP Dersim Milletvekili Edibe Şahin ile vatandaşların katıldığı açıklama İbrahim Kete isimli Pir’in barış için dua etmesiyle başladı.

Daha sonra Alevi Pirleri ve kanaat önderleri adına konuşan Ağuiçen Ocağı Piri Hasan Genç, açlık grevini özellikle bayrama denk getirdiklerini belirterek, “Bayramlar bu coğrafyada tarih boyunca barışa vesile edilmiştir. Biz de kanın durması ve barışın sağlanması amacıyla bu girişimde bulunduk. Açlık grevi süresi boyunca gerek Dersim halkı gerekse Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaşayan Alevi toplumu ve kurumları, yine barıştan, demokrasiden ve özgürlüklerden yana olan toplumsal kesimlerin duyarlılıkları ve destekleri oldu. Biz, başta Aleviler olmak üzer demokrasiden yana olan Türkiye toplumunun acil bir barış istediği gerçeği bir kez daha açığa çıkmıştır” dedi.

Türkiye’nin temel sorunlarından birinin Kürt sorunu olduğunu belirten Genç, “Bu sorunun şiddet ve çatışma yöntemleriyle değil, barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözüleceğine inanıyoruz. Açlık grevimizin amacı da tarafları bu noktaya çekmektir. Maalesef biz açlık grevindeyken bile birçok yerde çatışmalar yaşandı. Her iki taraftan da yaşamını yitirenlerin yanında sivil canlar da hayatını kaybetti” diye konuştu.

Çözüm sürecine yeniden dönülmesi için yapılması gerekenler hakkında da konuşan Ağuiçen Ocağı Piri Hasan Genç “Karşılıklı ellerin tetiklerden çekilmesi ve tahkim edilmiş bir ateşkesin hızla devreye girmesi, İmralı tecritinin bir an önce kaldırılması ve müzakerelere kaldığı yerden devam edilmesi, Dolmabahçe mutabakatına geri dönülmesini istiyoruz. Türkiye’yi ve insanlarımızı rahatlatacak, ölümleri sonlandıracak, doğamızın tahribini önleyecek bu üç ilkenin hemen masaya yatırılması isteğimizi tekrarlıyoruz” şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından Alevi Pirleri ve kanaat önderleri açlık grevini sonlandırdı.