Ovacık Kültür Derneği tarafından düzenlenen yürüyüş, Çarşı Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Yürüyüş sonrası dernek yetkilileri tarafından yapılan basın açıklamasında, Yeşil Evliya mevki ve Bilge Köyü’nde meydana gelen yangınlara müdahale edilmediği iddia edildi.

Düzenlenen açıklamaya ilçe esnafı da kepenk kapatarak destek verdi.

Öte yandan basında yer alan haberler üzerine Tunceli Orman İşletme Müdürlüğü tarafından da orman yangınlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

 

ovacik_ic.20100817185954.jpg

 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İlimiz genelinde 2010 yılında 11 adet orman yangını meydana gelmiştir. Orman İşletme Müdürlüğü olarak 24 saat hazır bekletilen 15 Yangın İşçisi, 15 Yangın Muhafaza Memuru, 5 adet Arazi Aracı, 1 adet Arazöz ile yangına müdahale edilmektedir. Son günlerde meydana gelen Hozat İlçesi Aliboğazdere mevkiinde çıkan yangına 7 gün süreyle 15 Yangın İşçisi ve 3 adet iş makinesi ile müdahale edilmiş olup, yangının tamamı kontrol altına alınmıştır. Yine Hozat-Ovacık İlçeleri arasında bulunan Yüceldi Köyü Kızıltepe mevkiinde orman yangınına 3 gün boyunca yangın ekiplerince müdahale edilmiş olup, yangının tamamı söndürülmüştür. Ovacık İlçesi Hanuşağı Köyünde çıkan yangın da bugün itibariyle tamamen sönmüştür. Yanan orman alanlarında yapılan teknik incelemede yangının örtü yangını olduğu meşe ağaçlarının altında bulunan kurumuş ot ve kuru yaprak birikintilerinin tutuşarak yandığı tespit edilmiştir. Bu tür yangınlar ilimiz orman varlığının tamamını oluşturan meşe ağacının yangına dayanıklı olmasından dolayı ormanlarımıza zararı çok az olmaktadır. Örtü yangınlarının tahrip ettiği alanlar bir sezonda kendini yenilemektedir. Bazı yayın organlarınca gündeme getirilen, orman yangınlarına müdahale edilmesine Güvenlik Güçlerinin engel olduğu iddiaları asılsız olup bu güne kadar Güvenlik Güçlerimiz ilgili kurumların yangına müdahale etmelerine yardımcı olunmuş ve destek verilmiştir. Bugün itibariyle ilimizde devam eden ve kontrol altına alınamayan yangınımız bulunmamaktadır.”