Bingöl Yedisu İlçesi sınırlarında kalan ancak Tunceli Pülümür İlçesi Orman İşletme şefliği sorumluluğunda bulunan Akımlı Köyü Kelheş Vadisi içerisinde M.E. adlı şahıs tarafından kaçak mermer ocağı ve H.B. adlı şahıs tarafından ise kaçak krom ocağı izinsiz olarak sizin bilginiz dahilinde işletilmiş midir? Milli parklar tarafından yaban hayatı geliştirme kapsamında bulunan bu bölgeye herhangi bir işlem tesis ettiniz mi? Yoksa siz yaban hayatı geliştirme sahalarında maden ocaklarının geliştirmeyi mi tercih ediyorsunuz, anlayamadık. Kığı Barajı yapımı kapsamında gövde dolgusu olarak kullanılan taşların çıkarıldığı yerlerin izinleri var mıdır varsa izin sahaları dışına çıkılmış mıdır? Bu kapsamda yaptığınız bir işlem mevcut mudur? Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenen Kiğı Kalesi’ni ve çevresini taş ocağı olarak kullandırttınız mı? Bu alan ve çevresinde yapılan orman tahribatlarıyla ilgili yasal bir işlem yaptınız mı?

 

Pülümür İlçesi Atatürk Mahallesi sınırları içerisinde kurumunuz tarafından yapılan orman kesiminde resmi kayıtlara göre bin ton odun elde edilmiş ancak bu kesimde 5 bin ton ağaç kesilmiş olduğu doğru mudur? Bu konuyla ilgili tarafınızdan Pülümür Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş mudur ve konuyla ilgili tarafınızdan idari bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Bitmedi ekleyelim, bu kesim işinde kimler çalıştırılmıştır? Daha da bitmedi çok ilginç bir ayrıntı bu kesim işinin müteahhitliğini Adıyamanlı olan H.Y. ve H.Ç. adlı şahıslar mı yapmıştır?  Biz düşündük de siz de Adıyamanlı olduğunuza göre bu şahıslarla herhangi bir akrabalık ya da iş ortaklığınız mevcut mudur?

Soruları sonlandırmak istiyoruz ama bir türlü mümkün olmuyor.

Biz yorulmadık sizin yerinize biraz orman kanunu (6831)’i karıştırdık. Baktık ki bu kesim işini Pülümür köylüsünün yapması gerekirken Kahramanmaraş’tan gelen şahıslar bu kesimi yapmış ve bu kesimin sahipliğini (müteahhitliğini) ise Adıyamanlı olan şahıslar yapmıştır. Kesim işi için civar köylere ve belediyeye ilan yapılmış mıdır yapılmışsa kayıtları mevcut mudur, ilandan vatandaşların haberi olmuş mudur yoksa gizli mi yapılmıştır. Kesimi yapan yasal ve yasal olmayan kişiler kimlerdir?

Sayın bölge müdürü bu kesim faaliyetinden ne kadar para kazanılmıştır? Kazanılan paraların akıbeti nedir? Sayın bölge müdürü hatırlatalım biz 1 ton odunu 400 TL’ye alıyoruz. Bir hesap yaptık 400*4000: 1,6 trilyon civarında bir rakam bulduk.

 

Sorular bizi bir Peri Çayı’nın o yanına bir bu yanına itiyor. Nereye gitsek karşımızda yine siz sayın bölge müdürü. Peri Çayı boyunca akmaya devam ediyoruz gelip Kiğı Barajına takılıp duruyoruz. Sayın bölge müdürü soruyoruz Kiğı Barajı ulaşım yolu inşaatı için genel müdürlüğünüze şirket tarafından müracaat yapılıp yasal izinlerin çıkması beklenirken siz size tanınan hangi yasal yetkinizi kullanıp ta henüz onaylanmayan bir işi kendi adınıza başlatabiliyorsunuz? Böyle bir yetkiniz var mı? Biz şu 6831 sayılı orman kanununu karıştırdık da size böyle bir yetki veren yasaya nedense rastlayamadık.

 

Biraz daha araştırdık baktık ki bu yol projesi 12 kilometre. Bu yolun 3 kilometresi Pülümür İlçesi, 9 kilometresi ise Kiğı ilçe sınırlarında kalıyor. Sayın bölge müdürü sebep olduğunuz bu orman katliamı ile ilgili Pülümür ve Kiğı cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulundunuz mu?

Açılan bu yolda kaç yüz bin ağacı toprak altında bıraktınız? Kesilen kaç bin ton ağacın kaçak olarak satışına sebep oldunuz? Vicdanınızın sızlamadığı bu suçlarla ilgili hiçbir yasal işleminiz mevcut mudur? Bu konuda müfettişleriniz sizin hakkınızda herhangi bir soruşturma başlatmış mıdır?

 

Bölge müdürlüğünüzün sorumluluk sahasında (Tunceli-Elazığ, Malatya, Bingöl, Bitlis, Muş, Van. Hakkari illeri) bulunan başkaca alanlarda benzer olaylar yaşanmış olma ihtimali var mıdır?