TBMM Başkanlığına Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Maraş´ta 19 Aralık 1978 günü ülkücü gençlik tarafından “Güneş Ne Zaman Doğacak” adlı filmin gösterimi sırasında Ökkeş KENGER adlı kişi tarafından Çiçek Sineması’na düşük tesirli bir bomba atılmış ve bu bombanın solcular tarafından atıldığı görünümü verilmiştir.

Bunun üzerine, bir grup ülkücü tarafından Maraş CHP il binasına saldırıda bulunulmuş ve bunun sonuncunda 20 Aralık’ta Alevilerin gittiği Yenimahalle’de bulunan Akın Kıraathanesi bombalanmıştır.

Yine 21 Aralık 1978 günü Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerinden “Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER)” üyesi Hacı ÇOLAK ve Mustafa YÜZBAŞIOĞLU adlı öğretmenlerin sokak ortasında katledilmiş ve cenaze törenine katılan kitleye saldırı düzenlenmiştir.

23-24 Aralık 1978 günleri arasında Alevilerin ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde yapılan katliamda, resmi rakamlara göre ölü sayısı 111, resmi olmayan rakamlara göre ise 200‘ün üzerinde insan vahşice katledilmiş, yüzlercesi sakat kalmış çok sayıda kadına tecavüz edilmiş, işkence yapılmış,  yüzlerce ev ve iş yeri tahrip edilmiş, binlerce insan toprağını bırakarak metropollere veya Avrupa‘ya göç etmek zorunda bırakılmıştır. Maraş‘ta sadece Alevilere yönelik değil, insanlığa karşı bir katliam organize edilmiş ve uygulanmıştır.”

Önlü konuyla ilgili şu sorularına Başbakan Davutoğlu’ndan yazılı yanıt istedi:

Maraş Katliamı’nı planlayıp gerçekleştirenler hakkında bugüne kadar geçen 37 yıl süresince, hangi hukuki girişimlerde bulunulmuştur? Bu hukuki sürecin sonuçları nelerdir?

Maraş Katliamı dosyası neden sessizce kapatılmıştır?

Katliama ilişkin arşivlerde bulunan belgeler kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

Mecliste bu katliamı araştıracak bir komisyon kurulması planlanmakta mıdır?

Hükümetiniz, geçmişle yüzleşme ve hesaplaşma adına, geçmişte devletin sorumluluğunda gerçekleşen Maraş Katliamı’na dair, devlet adına resmi özür dileyecek midir?