Her gece köylerin bulunduğu dağlara rasgele bomba yağdırıldığı ve can güvenlikleri olmadığı için bir heyetin oluşturulmasını isteyen köylülerin talebi üzerine BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, köylerin yaşadığı baskıyı Meclis'e taşıyacaklarını söyledi.

Tunceli'nin Ovacık İlçesi'nde, Yeşilyazı, Burnak, Kızık köyleri ve bağlı mezralarda, Yeşilyazı Jandarma Karakolu'nun inşaatı yapıldığı gerekçesiyle köylülerin akşam saat 19.00'dan sonra dışarı çıkmasına yasak getirildi. Güvenlik gerekçesiyle yapılan bu uygulamaya karşı köylüler, bölge milletvekilleri ve insan hakları savucularından oluşan bir heyetin, bir an önce bölgeye gelmesini istiyor. Köylülerin içinde bulunduğu durumu 'OHAL' uygulaması olarak değerlendiren Milletvekili Şerafettin Halis, konuyu tüm ayrıntılarıyla TBMM gündemine götüreceklerini belirtti. Konuya ilişkin soru önergesi vereceklerini ifade eden Halis, "Son günlerde gündeme getirilen OHAL uygulaması maalesef Dersim'de fiili olarak uygulanıyor. Bir haftadır devam eden uygulama ile her ne kadar OHAL resmiyette yok ise de, fiili olarak devreye konulmuştur. Halkı sindirerek bu sorununun çözülemeyeceği 1990'lı yıllarda pratikte ortaya çıkmışsa da tekrar aynı uygulamaya başvuruluyor" dedi.

'Evin bahçesine havan topu düştü'

Yeşilyazı Karakolu'nun inşaatı bahane edilerek kendilerine getirilen yasaklama nedeniyle tarlalarına gidemediklerini ve hayvanlarını belli saatlerde otlatabildiklerini ifade eden köylülerden Murat İnceoğlu, mevcut uygulama karşısında köyde hapis yaşamını kaldıramayacaklarını belirtiyor. Yasaklamaya tepki gösteren İnceoğlu, "Ne tarlalarımıza gidebiliyoruz ne de hayvanlarımızı otlatabiliyoruz. Böyle devam ederse hem hayvanlarımız hem de bizler aç kalacağız. Tam da üretim döneminde böylesi bir uygulama bizi çok zor durumda bırakacak" diyor. İnceoğlu, birkaç gün önce rasgele atılan havan bombasının bir evin bahçesine düştüğünü belirterek, can güvenliklerinin olmadığına dikkati çekiyor. İnceoğlu, yaşadıkları sorunları şu cümleler ile anlatıyor: "Akşam saatlerinde karakoldan doğru dağlara rasgele havan bombaları atılıyor. Tam savaş alanı gibi. Hepimiz tedirginlik içerisine giriyoruz. Birkaç gün önce Burmak Köyü'nde bir evin bahçesine düşen havan topu hepimizi daha da tedirgin etti. Şuan yetkililerin bu konuya müdahale etmesini bekliyoruz. Aksi takdirde tüm köy ve mezralarıyla birlikte bir protesto yürüyüşü yapmayı da köylüler olarak gündemimize almış bulunmaktayız. Hiç kimsenin durup dururken bize ev hapsi vermeye hakkı yoktur."

'Halk göçe zorlanıyor'

Konu ile ilgili köylülerin kendilerinden yardım talebinde bulunduğunu söyleyen BDP Ovacık İlçe Başkanı Gülender Demirdöğen, köylüler için bu hafta içerisinde bir heyet oluşturacaklarını belirterek, "OHAL uygulaması tekrar devreye konularak halkımızı göçe zorlanmaktan başka bir şey değildir yapılan. Zaten Ovacık'ta yüzlerce köy boşaltılmış durumda. İnsansızlaştırılan bu coğrafyada tekrardan baskı kurularak kalanlarda göçe zorlanıyor" tepkisini gösterdi. / DİHA