TBMM Başkanlığı’na İçişleri Bakanı Sabahattin Öztürk tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, önergesinde konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi: “Dersim’deki Alevilik inancı, bir sevgi inancı olarak tanımlanabilir. Özünde insana,  doğaya sevgi vardır. Doğayla iç içe bir hayat yaşanır ve kutsal sayılan mekanların, inanç yerlerinin birçoğu da doğanın tam göbeğindedir. Yıllardır “üstün kamu yararı” kararı alınarak baraj projeleriyle bu inanç yerleri katledilmiş ve katledilmeye de devam edilmektedir. Son günlerde baraj projelerinin yanı sıra devreye tekrar savaş konseptinin sokulmasıyla birlikte 04-19 Ağustos 2015 tarihleri arasında uygulanmak üzere ilimizde on dört bölge “özel güvenlik bölgesi” olarak ilan edilmiş, bu yolla yine Dersim halkının inancına saldırılmış, cemevlerinin kapısına panzerler dayanmış, söz konusu yasaklar gerekçe gösterilerek inanç yerlerine girişler engellenmiş, dini inanç ve ibadet özgürlüğü elinden alınmak istenmiş, operasyonların sebep olduğu yangınlarla birlikte kutsal mekanlar yakılmıştır.”

Milletvekili Önlü, şu sorularına İçişleri Bakanından cevap istedi:

1-Gerek İnsan Hakları Bildirgesi’nin 18. maddesinde, gerek Anayasa’nın 10. ve 24. maddelerinde yasal güvence altına alınan din ve ibadet özgürlüğünün, Tunceli Valiliği tarafından ilan edilen “özel güvenlik bölgesi” ile ihlal edilmesinin hukuki izahı nedir?

2-Kolluk kuvvetleri tarafından inanç yerlerine yapılan bu saldırı Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Değilse bu personel hakkında yasal bir süreç başlatacak mısınız?

3-Dersim’de inanç yerlerinin yangınlarda yok olması, cemevlerinin duvarlarına panzerlerin dayanması gibi uygulamalarla kutsala saldırı söz konusudur. Gayri insani ve gayri hukuki bu uygulamalara dayanak teşkil eden Valilik kararını iptal etmeyi düşünüyor musunuz?

4-Özel güvenlik bölgesi yasağı sebebiyle, çıkan yangınlara müdahale edemeyen bölge halkı inanç yerlerinin yanması karşısında çaresiz kalmaktadır. Valiliğin ya da Bakanlığınızın bu yangınlar karşısında inanç yerlerini korumak ve yangınlara etkin müdahale etmek için aldığı bir tedbir var mıdır?

5-Bölge halkının kültürleri, inançları ve doğayla bağının koparılarak izole bir hayata itilmesini, insan hakları bakımından nasıl değerlendiriyorsunuz?