HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, belediye öncülüğünde 4-5 Mayıs tarihlerinde “Unutturmak değil yüzleşmek, soykırım tanınsın ve Dersimi yeniden inşa edelim” sloganıyla düzenlenecek olan anma ve konferansa katılım çağrısında bulundu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Milletvekili Önlü daha önce benzeri panel ve anmalar yapıldığını hatırlatarak, “Ancak şimdi bunlar asıl yerinde ve mekanında yapılacağı için daha büyük anlam taşıyor.

Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti önceki anma ve etkinliklerden kazandığı ulusal ve uluslararası deneyimlerini Dersim’e devrediyor. Bu anma artık belediye bünyesinde yapılacak. Bu bizce doğru ve anlamlı bir karar. Biz de HDP olarak üzerimize düşeni yapacağız. Anma ve panele daha önce bu çalışmalara katılmış siyasetçi, akademisyen, tarihçi, sanatçı ve kanaat önderleri katılacak” dedi.

Panellerin konusunun Dersim 38 Tertelesinin toplumsal, kültürel, inançsal, sosyal ve coğrafik etkileri olacağının altını çizen Milletvekili Alican Önlü, “Bunlar yapılırken temel tema yüzleşme. Tertele Kırmancki’de talan, katliam, sürgün, korku yayma, kökünden koparma ve asimile etme demektir. Bunun yapıldığı tarihte Dersim’e harekat tarihinin alındığı 4-5 Mayıs’tır. Eskiler buna kara gün derler. Dersim’de sadece fiziki bir soykırım yaşanmamıştır. Bunun yanında kültürel, inançsal, sosyal, inançsal ve coğrafik bir soykırım da yaşanmıştır. Bundandır ki devlet zihniyeti kendisiyle, soykırımıyla yüzleşmelidir diyoruz. Bu yüzleşmenin ardından bahsettiğimiz tahribatların ortadan kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.

İkinci bir yüzleşme de bizim kendimizin yüzleşmesi olmalıdır diyen HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, “Tertelede neyi kaybettik, neden bu kadar duyarsız hale geldik. Neyi kanıksadık ikinci bir yüzleşme de bu anlamda olmalıdır” şeklinde konuştu.

Dersimliler başta olmak üzere toplumun tüm duyarlı kesimlerine katılım çağrısında bulunan Önlü, “Bizim ki acıya davettir. Buradaki insanlarımıza da şöyle bir önerimiz var. Bu acıyı hissetmeliyiz. Sembolik olarak resmi anmanın yapıldığı saatte esnaf camına roza şae (kara gün) yazısı asarak dükkanını kapatmalı. Eşiğine mum yakmalı. Gelen tüm dostlarımızı, misafirlerimizi turist-müşteri gözüyle değil kendi cenazesine katılmaya gelmiş gözüyle karşılamalıyız” dedi.

Milletvekili önlü, devletin tertele nedeniyle toplum ve insanların yanı sıra doğa ve ocaklardan da özür dileyerek rızalık alması gerektiğini de sözlerine ekledi.