SERHAT OZAN YILDIRIM

Tunceli Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısı Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda; toplu taşıma esnafının zam talebi görüşüldü. Atatürk Mahallesi Minibüsçüleri Kooperatifi Başkanı Hıdır Ağ, Cumhuriyet Mahallesi Minibüsçüleri Kooperatifi Başkanı Hasan Çakıcı ve İnönü Mahallesi Minibüsçüleri Kooperatifi Başkanı Hakan Gök yolcu taşımacılığı genel giderlerinin artması, yakıt giderlerine gelen zamlar nedeniyle fiyat tarifesinde değişikli talep etti.

PARTİLİLER GÖRÜŞLERİNİ BİLDİRDİ

HDP meclis üyesi Haydar Demir, talepleri olumlu bulduğunu belirterek "Minibüsçü arkadaşlar halkın içinde bir parçadır. Onların da haklarını korumamız lazım. Minibüsçü arkadaşların taleplerini destekliyorum. Bu talepleri olumlu buluyorum" dedi.

CHP meclis üyesi Berkay Gündoğan da HDP meclis üyesi aynı düşüncede olduğunu belirterek, "Bugüne kadar minibüsçü arkadaşların talebinin altında iyileştirmeler oldu. Ancak mevcut ekonomik durum göz önüne alındığında minibüsçü arkadaşların gerekçelerini anlıyoruz. Bu nedenle istedikleri ücretlere olumlu bakıyoruz" diye konuştu

Emek Partisi Grubu adına konuşan Yaşar Çiçek ise sorunun çözümünün ulaşım master planından geçtiğini belirterek "Burada akaryakıt fiyatlarını belediye meclisi belirlemiyor. Akaryakıt fiyatını merkezi iktidar belirliyor. Ancak yolcu taşıma rayiçlerini belediye meclisi belirliyor. Her türlü kaleme yüzde 300 yüzde 400 zam yapılıyor ancak memura işçiye yüzde 10 yüzde 20 zam veriliyor. Şimdi böyle bir dengesizlik var” şeklinde konuştu.

TKP’li meclis üyesi ve belediye başkan Yardımcısı Canan Ay, geçtiğimiz günlerde minibüsçülerin eylemini belediye üzerinden tamamlanmasını doğru bulmadığını ifade etti. Ay,  "Bu bir sistem sorunudur. Her ne kadar bu bir sistem sorunu olsa da halkın bir parçası olan minibüsçü arkadaşların maliyetlerinin karşılanmadığı aşikar. Ancak yakın zamanda 3 günlük bir boykot oldu. Bu boykotun bile belediye üzerinden tanımlanmasını doğru bulmadığımı ve eleştirdiğimi ifade etmek istiyorum" ifadelerine yer verdi.

HDP ve CHP minibüsçü esnafın istediği zamlı tarifeyi olduğu gibi kabul etti. TKP toplu taşımada sivil ücretin 6 öğrenci 4 buçuk lira olmasını istedi.Emek Partisi ise sivil ücretin 6, öğrenci ücretinin de 4 lira olmasını istedi. AK Parti sivil 5 lira öğrenci ise zamsız verilmeyerek 3 lira kalmasını önerdi. Böylelikle karar minibüsçü kooperatiflerinin talep ettiği şekilde kabul edildi ve toplu taşıma ücretleri sivil yolcuda 4 liradan 6 buçuk liraya öğrenci ise  3 liradan 5 liraya çıkmış oldu.

İmarla ilgili taleplerin ve sorunların toplantısının geçtiğimiz haftalarda yapılacağı öğrenildi.