Düzenlenen etkinlikte konuşan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Şengül Arguç, Küresel ekonomik istikrarsızlık ve gezegenimizdeki kaynakların azalmasıyla çevresel tehditlerin arttığını bunun da kütüphaneleri değişime zorladığını söyledi.
Arguç, " Şikago'da yapılan toplantılar şehir planlayıcılarını, mimarları ve kütüphanecileri yeşil kütüphaneler konusunda bir araya getirmiştir.
Kaynak verimliliğinin sağlandığı yeniden kullanılabilir malzemelerden inşa edilmiş bir kütüphane hayali tanımlanmıştır. 
Kütüphaneler çevresel sürdürülebilirliğini ve insan sağlığına katkıda bulunmak amacıyla doğaya uyumlu olan, daha az kimyasal madde içiren, elektrik ve suyun kullanımında tasarruf sağlayan özel yapılar olarak ele alınmıştır.
Bunları detaylandırıp örneklendirecek olursak; eski binalarda iyileşmeler, alternatif ulaşımı destekleme, doğal enerji kaynaklarını kullanma, yeşil çatıların inşa edilmesi, peyzaj, geri dönüştürülebilir malzeme, aydınlatma ve daha bir çok alanda yapılacak dönüşümler çevresel ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliğe katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Sürdürülebilir bir dünyanın en güzel uğrakları olan kütüphaneler aynı zamanda özlem ve hayalin buluştuğu, kelimelerin özenle müzelendiği bu muazzam arşiv depoları "Yeşil bir dünya için yeşil bir kütüphane" sloganına sadık kalarak eminiz ki diğer kurum ve kuruluşlara örnek teşkil edip öncülük edecektir. Winston Churchill'in dediği gibi unutmayalım ki bizler binalarımızı inşa ederken binalarımız da geleceğimizi inşa ediyor" dedi.
Etkinlik kapsamında resim sergisi de açılırken, bir yıl boyunca kütüphanede en çok okuyan vatandaşlara kitap hediye edildi.