Alevi Dedeleri, Alevilikle ilgili sorunların çözümünün yanı sıra bölgede devam eden çatışmaların da barışçıl yollarda çözülmesi gerektiğini dile getiriyor.

aleviler_ic-001.jpgHacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, öncelikle seçim sonuçlarının hayırlı olması temennisinde bulunarak, “Zaten bizler en son Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu ile Çankaya Köşkü’nde kahvaltıya katılmıştık. O gün Sayın Başbakanımızdan sözünü almıştık. İktidara gelirsek gerek koalisyon gerek tek başına ilk üzerinde duracağımız ve ilk çözmeye uğraşacağımız konu ve sorunlardan biri Alevilerin meselesidir demişti. İlk beklentimiz Alevilerin sorunları. Yıllardır birikmiş ve hep şiddetsiz, silahsız ve kavgasız taleplerle bulunan Alevilerin artık hayal kırıklığı yaşamasını istemiyoruz.  Sorunların en kısa zamanda çözülmesini istiyoruz” dedi.

Bölgede yeniden başlayan çatışmalı sürece de değinen Yurt, “Özellikle coğrafyamızda savaş ve çatışma ortamı var. Bu sorunun da bir an evvel barışçıl yollarla çözülmesini istiyoruz. Bu savaş devam ettikçe bu bölgede hiçbir insan huzurlu ve rahat değil. Ekonomi ve diğer alanlarda da hükümetler kendi programlarını uygular zaten” diye konuştu.

İNANÇ MEKANLARININ SORUNLARI ÇÖZÜLSÜN, CEMEVLERİNE YASAL STATÜ VERİLSİN

Tunceli İnanç Yerleri Koruma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Gültekin, hükümetten inanç merkezlerinin düzenlenmesi konusunda destek ile cemevlerine yasal statü tanımasını beklediklerini söyledi.

Zeynel Gültekin, “Seçim yapıldı Ak Parti güçlü bir hükümet kuracak. Alevi Dedeleri olarak bundan bir yıl önce inanç yerlerimizin düzenlenmesi için proje sunduk. Proje desteğinin bir kısmı geldi. Güçlü bir hükümet kurulacak. Ziyaret yerlerimize, inanç yerlerimize ayrılan ödeneğin gönderilmesini bekliyoruz. Biz de o mekanları onararak canların hizmetine sunarız. Öbür yandan bu savaşın bitmesini ve artık kanın dökülmemesini istiyoruz. Barış gelsin istiyoruz” dedi.

Tunceli İnanç Yerleri Koruma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dede Zeynel Gültekin, cemevlerinin resmi statüye kavuşturulması için de hükümetten gerekli adımları atmasını beklediklerini söyledi.