İçişleri Bakanlığı bünyesinde uygulamaya konulan Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi(KDRP) kapsamında yürütülen “Folklorik Kıyafetlerle Kitre Bebek üretimi” Projesi

Tunceli Valiliği Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü koordinesiyle 4 ay süreyle yürütülecek.

  

      Bu projeyle Tunceli’ye özgü geleneksel folklorik kıyafetlerin korunması ve tanıtılması yoluyla kadınların üretim eğilimlerinin güçlendirilerek ekonomik yaşama entegrasyonlarına katkı sağlanması amaçlanarak yörede yaşayan 30 kadına kitre bebek yapımı öğretilip üretime geçildi.

bebek_ic.jpg 

      Bu kapsamda Vali Hakan Yusuf Güner, Gençlik Merkezi bünyesinde yürütülmekte olan “Folklorik Kıyafetlerle Kitre Bebek üretimi” Projesini ziyaret ederek üretimi konusunda desteklerini belirtti.

 

       Proje Koordinatörü Birgül Kaymak, Vali Güner’e, “Kitre, dikenli bir bitkiden elde edilen çok güçlü bir yapıştırıcı olup bebek yapımında direk kullanılmaktadır. Kitre bebeğin hammaddesinin yüzde 100 doğal olması nedeniyle çocuklarımız için çok daha güvenilir bir oyuncak ve hediye eşyası olarak kullanılabilir” şeklinde bilgi verdi.

 

      Vali Hakan Yusuf Güner bu proje kapsamında yaptığı konuşmada  “Valilik olarak Tunceli'de proje çalışma modelinin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

 

     Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü binasında kitre bebek yapımı üzerine eğitim alan kadın kursiyerler ve öğreticilerle sohbet eden Güner, kurumlardan Tunceli'nin tanıtımına ve istihdama yönelik projeler yapmalarını istedi.

 

        Güner, şunları söyledi, “Hem devletimiz hem hükümetimiz Tunceli bağlamında refah seviyesinin artırılması, halkın hizmetlerden daha iyi istifade etmesi için çalışmalarını hızla yürütüyor. Biz Valilik olarak Tunceli'de proje çalışma modelinin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bağlamda Tunceli ile ilgili, Tunceli'nin kültürünü, zenginliklerini yansıtacak, geleneğini, kültürünü ortaya koyacak her türlü üretimi yapmak isteyen insanlarımızı projeli bir şekilde Sosyal Destek Programı'na (SODES), Kalkınma Ajansımıza, KDRP'ye ve aynı zamanda Gençlik Spor İl Müdürlüğümüze, Halk Eğitim Müdürlüğümüze müracaat etmeye davet ediyoruz."

 

       Tunceli'nin doğasıyla, inanç kültürüyle ön plana çıkmış güzel bir il olduğunu anlatan Vali Güner, "Biz Tunceli'de yaşayan insanlar olarak bu güzelliklerimizi Türkiye'ye ve dünya ülkelerine tanıtmak zorundayız. Yurt dışında çalışan birçok Tuncelili kardeşimiz var. Onlara da Tunceli'yi bu şekliyle göstermemiz gerekiyor. Bu bağlamda bu güzel uygulamalardan birini, kitre bebek uygulamasını Tunceli'ye has olarak görüyoruz. Bu, İçişleri Bakanlığımızın da desteklediği bir KDRP projesidir. Bu projeleri geliştirelim, daha folklorik hale getirelim" dedi.

 

        İstanbul'daki birçok sivil toplum kuruluşuyla irtibata geçilerek üretilen ürünlerin orada satılmasını sağlayarak bir gelir kapısı oluşturma arzusunda olduklarını kaydeden Vali Güner, "Bu çerçevede çalışmak isteyen, üretmek isteyen her insanın yanındayız. Biz üretenin yanındayız diyoruz. Tunceli'de atölye sayısı artsın, Tunceli'de üretim, yapılan iş ve iş yerlerinin sayısı artsın, insanlarımıza yeni iş kapıları oluşturalım istiyoruz.

 

       Bu bağlamda biz Valilik olarak gençlerin önünü açmak istiyoruz" diye konuştu.