CHP 33. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlık için tek aday olarak gösterilen Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayda bir konuşma yaptı.

Kılıçdaroğlu, Bülent Ecevit'ten Deniz Baykal'a kadar kendilerine bırakılan görkemli tarihin sahibi olacaklarını ve onu çağdaş uygarlığa taşıyacaklarını söyledi.

''Başbakan Kemal'' sloganları arasında konuşmasını sürdüren Kılıçdaroğlu, iki olayın yüreklerini burktuğunu belirtti.

Baykal'a karşı yapılan komplonun sahiplerinin henüz ortaya çıkarılmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, ''O faililleri bulmak bizim boynumuzun borcudur. Bu koplonun bir parçası değilse hükümete düşen görev failleri çıkarmak zorundadır. Yoksa CHP iktidarında sonuna kadar gideceğiz ve bulacağız onları'' dedi.

‘TAŞERONLUĞU GÖMECEĞİZ’
Zonguldak'ta 30 maden işçinin yaşamını yitirdiğini de anımsatan Kılıçdaroğlu,başsağlığı diledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Ölümün mesleğin kaderinde olduğunu'' söylediğini belirten Kıçıldaroğlu, ''Dünyanın her yerinde maden çıkarılır. Bizim kadar yaşamını yitiren emekçi var mı? Nasıl oluyor da başka yerde kader olmayan olay Türkiye'de kader olabiliyor? İş güvenliğini onlara öğreteceğiz. Ölen işçilerin tamamı taşeron işçi. CHP iktidarında taşeronloğu kesinlikle gömeceğiz'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, örgütlenmeden korkmayacaklarını, örgütlü toplum istediklerini kaydetti.

‘KASIMPAŞALI DEDİKODU YAPMAZ’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'nin içişlerine karıştığını söyleyen Kılıçdaroğlu, ''Sayın Başbakan herhalde ülkeyi yönetemediği için CHP'nin iç işleriyle uğraşmaya başladı. Benim bildiğimi hiçbir Kasımpaşalı dedikoduyla uğraşmaz. Benim bildiğim Kasımpaşalılar bel altı vurmazlar. Ondan Kasımpaşalılık unvanını almak da Kasımpaşalıların görevi artık'' dedi.

‘HALKLA BERABER, HAKÇA BİR YÖNETİM’
AK Parti iktidarının politikalarını eleştiren ve güdümlü bir yönetim olduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, CHP'nin iktidara gelmesi halinde ülkeyi halkla beraber, hakça yöneteceğini söyledi.

‘BİZİM İKTİDARIMIZA NASİP OLACAK’
CHP'nin ulusal değerleri koruyacağını, ulusal çıkarları savunacağını kaydeden Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yoksulluğun, işsizliğin, haksızlığın, rüşvetin sonunu getirmenin CHP iktidarına nasip olacağını ifade etti.

DEMOKRASİYİ KATLETTİLER’
Kılıçdaroğlu, Türkiye'de demokrasi çıtasını yükseltmek zorunda olduklarını belirterek, AKP iktidarının ''demokrasi, demokrasi'' diyerek demokrasiyi katlettiğini ileri sürdü.

‘ÖZEL YETKİLİ MAHKEME KALKACAK’
CHP'nin iktidara gelmesi durumunda yapacakları çalışmalar hakkında da bilgi veren Kılıçdaroğlu, yargının sorunlarına çözüm üreteceklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu, ''Size söz, özel yetkili mahkemelere de son vermek bizim görevimiz olacaktır'' dedi.

‘DUBAİ’NİN HESABINI SORACAĞIZ’
İktidarın ''onurlu dış politika'' dediğini, ancak ''Dubai'ye giderek, 1 milyar dolara Türkiye'nin onurunu masaya yatırdığını'' söyleyen Kılıçdaroğlu,''Bunun hesabını sormak bizim boynumuzun borcudur'' diye konuştu.

‘BU BİR YÜRÜYÜŞ DEĞİL, İKTİDAR KOŞUSU’
CHP'nin 33. Olağan Kurultayı'nın tarihi bir kurultay olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ''Artık uzun yürüyüşümüzü başlatıyoruz. Bu partinin bütün üyeleri, yöneticileri artık düğmeye basıyoruz. Yürüyüş değil, artık iktidara koşuyoruz'' dedi.

‘CHP DEVRİMCİDİR’
Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: ''Biz Türkiye'yi içinde bulunduğu çıkmazdan çekip çıkarmaya mecburuz. Bunu ancak CHP yapabilir. Çünkü CHP, Kuvayı Milliye demektir, çünkü CHP Müdafaa-i Hukuk demektir, çünkü CHP Anafartalardır, Conk Bayırı'dır İzmir'de Hasan Tahsin, Lozan'da İnönü'dür. Erzurum'da Nene Hatun, Kahramanmaraş'ta Sütçü İmamdır. Genlerinde ulusal çıkarları korumak, halkının çıkarlarını korumak vardır. CHP değişimci ve devrimcidir. Değişimi ve devrimi sonuna kadar götüreceğiz. Türkiye'yi yeniden inşa edeceğiz. Demokrasinin çıtasını yükselteceğiz.

‘YOK EDECEĞİZ İNSANIN İNSANA KULLUĞUNU’
Korku imparatorluğu değil, sevgiyi egemen kılacağız. Kardeşçe beraber olacağız. Kine kitabımızda asla yer yoktur. Bir ozanımızın dediği gibi 'yok edeceğiz insanın insana kulluğunu'. Kardeşçe yaşayacağız, barış türküleri söyleyeceğiz. Hep beraber bu coğrafyada kucaklaşarak güzel Türkiye'yi yeniden yaratacağız. Bütün toplum katmanlarıyla beraber olacağız. Bu ülkeyi kuran lider şunu söylüyor; 'çalışmadan yorulmadan ve üretmen rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler evvele hasiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar'....''

‘ÜRETİCİYE CEZA DEĞİL, ÖDÜL’
Hükümetin ekonomi politikalarını da eleştiren Kılıçdaroğlu, üreten Türkiye'yi yeniden kuracaklarını söyledi.

Çağdaşlığı ve yenileşmeyi teşvik edeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, ''Sanayici artık bu ülkenin kamu görevlisidir. Sanayici üretecek, istihdam yaratacak. Onun önünü biz açacağız'' dedi.

Türkiye'nin ekonomik bakımdan dışa bağımlı hale getirildiğini de ileri süren Kılıçdaroğlu, bunun hesabını da mutlaka soracaklarını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, ''Biz herkese her ortamda olanak sağlayacağız. Yeterli katma değer yaratalım, yeter ki yarattığımız katma değeri hakça bölüşelim. Biz üreticinin cezalandırıldığı değil ödüllendirildiği bir düzen getireceğiz'' diye konuştu.

‘RECEP BEY EKONOMİ BİLMİYOR’
Kılıçdaroğlu, ülkenin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu da belirterek, işsizliğin toplumda moral değerlerin kaybolmasına neden olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın her işadamının bir işçi istihdam etmesi halinde işsizliğin büyük ölçüde önleneceği yönündeki önerisini de eleştiren Kılıçdaroğlu, ''Bu hayata geçti mi? Geçmedi. Çünkü Recep Bey ekonomiyi bilmiyor. Ekonomiyi bilmeyen birinin ülke yönetmesine hazır mısınız? O zaman bunları alaşağı etmeliyiz, sandıkta bunları gömmeliyiz'' dedi.

‘HEPSİ KÖŞEYİ DÖNDÜ’
AK Parti'nin fakir fukara edebiyatı yaptığını ileri süren Kılıçdaroğlu, sözlerini ''Bunlar fakir fukara edebiyatı yaptılar ama hepsi köşeyi döndü. Verdiği sözün arkasında duramayan yiğit değildir. Yiğit adam verdiği sözün arkasında durur'' diye sürdürdü.

Kemal Kılıçdaroğlu, terörün önlenmesi için bu bölgelere yatırım yapılması, işsizliğin yoksulluğun önlenmesi gerektiğini de ifade ederek, mayınlı arazilerin temizlendikten sonra bölge halkına dağıtılacağını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, siyasetin odağına etnik kimliği koyan siyasetin, kendilerinin dostu olamayacağını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, siyasetin odağına inançları ve etnik kimliğin konulmasının, toplumda ayrışmayı dinamitlediğini ancak kendilerinin beraber olmanın çabasını göstereklerini kaydetti.

ben_degil_ic.jpg

'SİYASETTE ETNİK KİMLİK NEDEN?'
Kimsenin anne ve babasını seçme olanağının bulunmadığına işaret eden Kılıçdaroğlu, ''O zaman siyasete nasıl etnik kimliği koyarsınız?'' diye sordu.

Her etnik kimliğe, her inanca saygılarının olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, her etnik kimlikteki vatandaşın başlarının üstünde yerleri olduğunu, ayrışma politikalarını ters yüz edeceklerini dile getirdi.

VATANDAŞI SOYA SOYA...’
Kılıçdaroğlu, temiz duyguların sömürlerek siyasete malzeme yapılmasına oy verilmemesini isteyerek, ''vatandaşı soya soya havuzlu villalar yapılmaya başlandığını'' öne sürdü.

‘HERKESE SAYGI GÖSTERECEĞİZ’
Ülkede herkesin karnının doyacağını, refah devletini tabana yayacaklarını, halkla beraber yola çıkacaklarını, Türkiye'de barış, kardeşlik rüzgarlarının eseceğini belirten Kılıçdaroğlu, omuz omuza Türkiye'nin kaderini değiştireceklerini, her inanca ve etnik kimliğe saygı göstereceklerini anlattı.

‘AKP’Yİ MALULEN EMEKLİ EDİN’
Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında emeklilere yönelik taahhütlerini de sıraladı.

Türkiye'de 9 milyon 200 bin emeklinin bulunduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, ''Emekliler, ilk seçimlerde AKP'yi malulen emekli etmek zorundadırlar'' dedi.

Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin, çıkardığı bir yasayla emeklileri ikinci sınıf vatandaş yaptığını savunarak, emeklileri, birinci sınıf yurttaş yapacaklarını söyledi.

Emeklilere, milli gelirden pay vermenin, partisinin boynunun borcu olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, emeklilerin yıllardır beklediği intibak yasasını CHP iktidarında mutlaka çıkaracaklarını belirtti.

‘İYİ DE NİYE AKP’YE OY VERİYORSUN?’
Gittiği yerlerde, emeklilerin geçinememekten şikayetçi olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, ''İyi de geçinemiyorsanız, niye AKP'ye oy veriyorsun, senin haklarını ben savunuyorum. Senin istediğin değişiklikler, CHP'nin iktidarından geçer'' görüşünü dile getirdi.

‘EKONOMİ NEYMİŞ GÖRECEK’
Kılıçdaroğlu, 2 milyon esnafın can çekiştiğini, Başbakan Erdoğan'ın ise ''Küçük bakkalların tamamının birleşerek, süpermarket kurmasını'' önerdiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, ''Ben diyorum, Recep Bey ekonomi bilmiyor, siz inanmıyorsunuz. Kim bu aklı fikri veriyor ona, onu da anlamıyorum, CHP iktidarında ekonomi neymiş görecek'' dedi.

‘YOKSULLUĞU NASIL TEŞHİR EDERSİN?’
İnançlarına göre, sağ elin verdiğini sol elin görmemesi gerektiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, sözlerini, ''Recep Bey'e sormayacak mıyız senin yaptığın nedir; inanç, insaf, insan onuru var mı? Sen bir insanın yoksulluğunu nasıl teşhir edebilirsin, yoksulluğuyla nasıl oynayabilirsin. Bunlar, sosyal devleti unuttular'' diye sürdürdü.

Konuşmasını, ''Devrimci Kemal'' sloganları arasında sürdüren Kılıçdaroğlu, halkın devrimcisi olacaklarını söyledi.

TEK ÇOCUK BİLE AÇ YATMAYACAK’
Kılıçdaroğlu, bir tek çocuğun bile yatağa aç girmemesinin mücadelesini vereceklerini kaydederek, ''Bunlar yurttaşlık kavramını ortadan kaldırıp, kul mantığını getiriyorlar, sosyal devleti kaldırıp sadaka devletini getiriyorlar'' görüşünü savundu.

AHMED ARİF’TEN DİZELER
İşçiye, emekliye, işsize, atanamayan öğretmenlere de seslenen Kılıçdaroğlu ''Ahmet Arif'in söylediği gibi, bu düzen, işimize aşımıza göz koyan düzendir. Tanı da büyü'' dedi.

‘GÜN GELECEK...’
Kılıçdaroğlu, ''Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek'' sloganları üzerine ''Hiç meraklanmayın. Kesinlikle AKP halka hesap verecek. Bugüne kadar yapanın yanında yer kaldı. Soyula soyula ceket kalmadı. Deniz Feneri buna örnektir. Buna izin vermeyeceğiz. Kaçarlarsa, kaçtıkları yere kadar gideceğiz'' diye konuştu.

‘TDK VE TTK’YA SAHİP ÇIKACAĞIZ’
Kılıçdaroğlu, çağdaş batı standartlarına uygun, vatandaşların benimseyeceği bir anayasa yapacaklarını, kuvvetler ayrılığı ilkesini güçlendireceklerini, demokrasinin çıtasını yükselteceklerini,. Atatürk'ün vasiyeti olan Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na sahip çıkacaklarını söyledi.

DOKUNULMAZLIKLAR KALKACAK’
Konuşmasının son bölümünde Kılıçdaroğlu özetle şunları kaydetti: Dokunulmazlık için gidelim referanduma bakalım dokunulmazlıklar kalkacak mı? Gidemez. Çünkü Recep Bey'in yargı fobisi var. Seçimlerden önce söz verdin. Niye kaldırmıyorsun? Size söz, CHP iktidarında dokunulmazlıkları mutlaka kaldıracağız.

‘KORK, ÇÜNKÜ İKTİDARA GELİYORUZ’
Talan düzenine karşı mücadele ediyoruz. İktidar bundan dolayı korku içinde. Talan düzenine karşı mücadele ettiğimiz için korkuyor Recep Bey. Ama korksun, korkmaya da devam etsin. Çünkü geliyor CHP iktidarı.

‘KALPAZANDAN BAŞBAKAN OLMASIN DİYE...’
CHP'nin iktidarında ilk çıkaracağımız yasa siyasi ahlak yasası olacak. Naylon faturacıdan maliye bakanı, Ali Dibocu'dan adalet bakanı, kalpazandan başbakan olmasın diye, bunu yapacağız.

HESAP KOMİSYONU
CHP, iktidarı her konuda ve her zaman hesap vermeye de hazır olacak. Size söz, Plan ve Bütçe Komisyonu dışında bir de kesin hesap komisyonu kuracağız, başkanı da anamuhalefet partisinden olacak. Bizi sorgulayacak. Biz de hesap vereceğiz.

'YÜZDE 10 BARAJI DÜŞECEK'
Yüzde 10 seçim barajını indireceğiz. AKP aldığı yüzde 47 oyla yüzde 60'ı temsil ediyor. AKP yüzde 13'ün hakkını gaspediyor.

ben_degil_ic2.jpg

‘SEN Mİ, YOKSA YOKSULLAR MI MAĞDUR?’
Bir mağdur edebiyatıdır gidiyor. 7 yıldızlı otellerde tatil yaparsın, adam mağdur. Saraylarda düğün yaparsın adam mağdur. Havuzlu villada oturursun, adam mağdur. Anlamak mümkün değil. İşsizlik, yoksulluk var, yatağa aç giden çocuklar var, beyefendiye bir uçak yetmiyor, Recep Bey ikinci bir uçak alıyor yine mağdur. Çocuğunu Amerika'da okutursun, masrafını da bir işadamına yüklersin ama Recep Bey mağdur. Katar emirinin düğününe Başbakanlık uçağı ile gidersin ama beyefendiler mağdur. Anlamak mümkün değil.

Bu ülkede işsizler, yoksullar, sokakta kağıt toplayanlar mağdur değil mi? Dersane parası ödemedi diye çocuğu intihar eden aile mağdur değil mi? Geçimi için böbreğini satan mağdur değil mi? Böyle bir anlayış olabilir mi? Bu anlayışı da ters yüz edeceğiz. AKP iktidarında doğru eğri, eğri de doğru oldu. Bunu değiştireceğiz. Eğri eğri olacak, doğru da doğru.

‘KIBRISLILAR GİBİ SANDIĞA GÖMECEĞİZ’
Dış politikaya satranç ustalığıyla yaklaşmak lazım. Kişisellikle dış politika yürütülemez. Oldu bitti ile dış politika yönetilemez. ben imza atayım dediğinizde sorun çözülmez. Çözemediler işte. Kıbrıs'ı gördünüz. Kıbrıs halkı AKP'nin getirdiği iktidarı sandığa gömdü. Şimdi sıra bizim milletimizde. Önümüzdeki seçimde Kıbrıslıların yaptığı gibi AKP'yi sandığa gömeceğiz.

‘VATANA İHANET’
Duygusallıkla, at pazarlıklarıyla dış politika gitmez. 1 milyar dolara Türkiye'nin dış politikasını masaya yatıracaksın... Bunu dış politika denmez. Bunun hukuktaki adı vatana ihanettir.

AB’YE MESAJ
AB çok önemli. 2. Genel Başkanımızın imzasıyla başladı bu süreç. Bir çağdaşlaşma projesi olarak görüyoruz. Ama bize uygulanan çifte standardı kesinlikle kabul etmiyoruz. Ya adam gibi gibi oturur müzakere eder, tarih verirsiniz ya da kusura bakmayın biz size mahkum değiliz. Çünkü, gelecek, dinamizm, gençlik bizde.

Elbette ki AB'nin standartlarını yakalamak isteriz, ama artık Türkiye'yi ikinci sınıf ülke olarak görmekten vazgeçsinler. Türkiye, onurlu bir ülkedir. Çifte standart bizi rahatsız ediyor. AB temsilcileri Türkiye'de otel lobilerinde oturarak Türkiye gerçeğini öğrenemezler. Son istişare raporları bunun belirtisidir. Verdikleri raporlar arasında çelişkiler var. Nasıl bunlar oluyor?

Son anayasa değişiklikleri desteklediklerini söylediler. Bu değişiklikleri niye kendi ülkenizde yapmıyorsunuz? Yapmıyorlar. Peki niye bize dayatıyorsunuz.

‘ÖRNEK PARTİ OLACAĞIZ’
CHP demokrasiyi getirmiş bir partidir, çok partili rejimi getirmiş bir partidir. Bu ülkeye demokrasiyi getirdik, parti içi demokrasiyi de getireceğiz. Daha demokratik bir yapı olacak. Tüzüğü değiştirerek bunu yapacağız. Bütün partilere örnek olacağız.

‘CHP ÇATISI ALTINA GELİN’
Türkiye önemli bir noktadadır. Raydan çıkmış bir tren nereye çarpacağı belli olmadan gidiyor. Her alanda belirsizlikler oluşmaya başladı. Başbakan bu belirsizlikleri sadece seyrediyor. Bizim artık bu saatten sonra bölünme lüksümüz yoktur. Bu ülkenin aydınları, sanatçıları, solcuları, işçisi, çiftçisi, memuru temiz toplumdan yana olmak zorundadır. Hayatın her tarafında hukuku egemen kılacağız. Yargı bağımsızlığını getireceğiz. Artık bir yürüyüş başlattık, temiz Türkiye yürüyüşü, halktan yana yürüyüş. Herkesi kucaklamak zorundayız. Buna inanan bütün yurtseverler, inancı, etnik kimliği ne olursa olsun CHP çatısı altına gelsin. Burada ona yer var. Önce birleşeceğiz.

‘YEMEK OLARAK ANLADILAR'
Bunlar 3 Y ile mücadele edeceğiz dediler. Bunlar Y'yi ''yemek'' olarak anladılar. Artık bunların kırdığı ceviz bini aştı. Talan düzeni, vurgun düzeni yarattılar. Bunun hesabını sormak hepimizin boynunun borcudur. Hep beraber çalışacağız. Halkı aydınlatacağız, kucaklayacağız. Onun dertlerine derman olacağız. Halk için politika yapacağız. Biz zengin olmayacağız, yakınlarımız zengin olmayacak. Kazandığının hesabını vermeyene siyaseten hesap soracağız.

SLOGANI: BİR AĞAÇ GİBİ TEK VE HÜR...

Bu kurultay, iktidar koşusudur. İktidar koşusunu yapacağız. Hazır mısınız? Siz hazırsanız söz veriyorum, ben de hazırım. Hep beraber gideceğiz. Bir sloganımız olacak; Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçe yürüyeceğiz.”

kaynak: NTV