Dersim Kent Meclis Girişiminin çağrısı üzerine Sanat Sokağı’nda bir araya gelen ve aralarında Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul’un da bulunduğu kitle buradan meşalelerle Seyit Rıza Meydanı’na kadar yürüdü.

Seyit Rıza ve arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, “Dersim katliamıyla gerçekten yüzleşmek isteniliyorsa, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerini söylesinler” dedi.

Ardından Kırmancki konuşma yapan HDP Dersim İl Eş Başkanı Fatma Kalsen, “38 katliamında yaşanan süreci anlatarak, “Katliamda çocuk, kadın, yaşlı demeden katlettiler. 38’den günümüze katliamlar farklı boyutlarla devam ederken, yapılan zulmün arkasında duran devlet atalarımızın mezar yerlerini açıklamamakta ısrarcı” şeklinde konuştu.

kent-meclisi_ic.jpg

Kalsen’in sonrasında konuşan Barış Yıldırım, Seyit Rıza’nın katledilmeden önceki söylediği “Ben sizin hilelerinizle baş edemedim bana dert oldu, bende sizin önünüzde diz çökmedim buda size dert olsun” sözlerini hatırlatarak, devletin önce jandarma genel komutanlığı ve çeşitli kurum ve kuruluşlarla Dersim’e yönelik raporlar hazırlattığını belirtti. 25 Aralık 1935 tarihinde “Tunç Eli” vilayeti idaresi hakkında kanunun parlamentoda kabul edildiğini dile getiren Yıldırım, 1937 tarihine gelindiğinde ise bakanlar kurulunun ‘gayet gizlidir’ ibareli bir karar aldığını, kararda şedit ve müessir bir askeri harekâtın ön görüldüğünü söyledi. Yıldırım, “Dersim’de köylerin kabilen karar altına alınmış, kararlar sonrası askeri harekâta start verildi. Kuşkusuz katliamda en dramatik nokta, Seyit Rıza ve arkadaşlarının katledilişi olmuştur” diye belirterek, alelacele yapılan hukuksuzca bir yargılama ve itiraz hakkı dahi bulunmayan sorgulama sonucunda Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edildiklerini söyledi. 70 bin Dersimlinin acımasızca katledildiğini kaydeden Yıldırım, katliamın ve yaşatılan acıların asla unutulmayacağını belirtti.