Başak Kültür Sanat Vakfı,  Dersim Belediyesi Gençlik Kültür Merkezi bünyesinde 4 gün sürecek “İnsan Hakları” ve “Sinema Atölyesi” çalışması gerçekleştirilecek.

10-14 Temmuz 2015 tarihleri arasında Gençlik Kültür Merkezi 14-18 yaş arası 20 öğrenciyle gerçekleşen atölye çalışmalarında gençler oyuncu Derya Durmaz ve Yönetmen Theron Patterson’la birlikte Senaryo oluşturma, film kurgusunu öğrenecek.

Eğitimlerin sonunda öğrenciler, kendi kısa filmlerini çekme deneyimi de yaşayacak.   

sinema_ic-001.jpgAtölye çalışmaları, Türkiye’de 13 ilde Avrupa’da ise 1 kentte 4 gün sürecek. Çalışmalar kapsamında çocukları insan hakları konusunda bilgilendirmenin yanında sivil toplum kuruluşları ile diyalog ortamı oluşturmak amaçlanıyor.

Atölye çalışmaları hakkında bilgi veren Başak Sanat Kültür Vakfı koordinatörü Belma Yıldıztaş, atölye çalışmalarının 3 gün çocuklarla 1 gün ise STK’lerle toplamda 4 gün süreceğini söyleyerek, ilk gün Derya Durmaz ve Theron Patterson’un insan hakları atölye çalışmaları ile başladıklarını söyledi.

14 kentte gerçekleştirilen atölye çalışmalarının ardından proje sonu toplantısını Van’da gerçekleştireceklerini belirten Yıldıztaş, “İnsan hakları ve hak ihlalleri konusunda her kentte çalışmalar sonunda çocuklar 2 kısa film çekecek. Tüm projelerin sonunda elde ettiklerimizi 8 filmle birlikte Van’da yapacağımız bir proje sonu toplantısında gösterime sunacağız. Aynı zamanda tüm illerde çekilen filmler belgesel filmi olarak gösterilecek” dedi.

Amaçlarının çocuklara bilimsel bir bilgi eklemek, bu bilgiyi sanat aracılığı ile göstermek olduğunu aktaran Yıldıztaş, “Teknik olan bir konuyu sanat aracılığıyla başka insanlara aktarabilmek istiyoruz. İnsan hakları ve hak ihlalleri teknik bir meseledir. Çocukların kendi yaşamlarında buna ilişkin şahit oldukları olaylar var. Biz bunları sanat aracılığıyla başka çocuklara aktarmalarını amaçlıyoruz. Çocukların gözüyle insan haklarının ve hak ihlallerinin onlarda nasıl bir etki yarattıklarını göstermeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

sinema_ic1-001.jpg

sinema_ic2-001.jpg