Valilik ve Genç Nesillerimiz Derneği işbirliği ile düzenlenen çalıştaya, Vali Tuncay Sonel, Vali Yardımcısı Akın Zor, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Delen, Genç Nesillerimiz Derneği Başkanı Duygu Sucuka, akademisyenler, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen ve genç nüfusa dair eğitim, sağlık, başarı, özgüven, işsizlik, bağımlılık ve sosyal medya gibi konuların ele alındığı çalıştay, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Genç Nesillerimiz Derneği Başkanı Duygu Sucuka, “Biz Güneydoğum Derneği olarak Güneydoğu’nun birçok ilinde, ilçelerinde hatta köylerinde büyükşehirlerimizde çalışmalar yaptık. Orada kadınlar, çocuklar, ekonomik zorluklar, erken yaş evlilikleri ve birçok sosyal sorunumuzu işlemeye çalıştık. Şiddetten, uyuşturucudan, kadının iş gücüne katılımına kadar, yaptığımız çalışmaları kitaba döktük. Türkiye’de çok çeşitli kitaplarımız var. Biz bir eksiklik hissettik. Geçlerimize çok fazla eğilmediğimizi gördük. Gelin dedik Güneydoğum Derneği kalsın, bir de gençlik derneğimiz olsun. Genç Nesillerimiz adıyla derneği kurduk. İllere giderek her ilde yapabildiğimiz oranda gençlik görünürlüğünü raporlaştırmak ve sonrasında Türkiye’nin gençlik raporunu hazırlamak için yeni bir amaçla yola çıktık. Önce Tunceli’ye gidelim dedik. Tunceli görmediğimiz bir yerdi. Ben dünden beri o kadar olumlu bilgilerle o kadar olumlu izlenimlerle doldum ki anlatamam. Çok modern çok güzel, çalışma heveslisi çok eğitimli bir il gördüm burada. Öncelikle eğitimden başlayalım. Tunceli gençliğinin eğitim ve iş durumu nedir? Sağlık durumları nasıldır? Bütün dünyada olduğu gibi bizde de her ilimizde her yöremizde engellilerimiz var. Engellileri de içine katarak işleyeceğiz. Okul bittikten sonra işe yönelmeler, iş bulmalar, iş aramalar nasıl bunu konuşmak istiyoruz. Hep duyuyorduk Tunceli’de işsizlik çok başarılı biçimde eritildi. Bunları dinlemek görmek istiyoruz. Belki burada hazırlayacağımız bir raporu diğer illerde yapacağımız çalışmalarda örnek olarak göstereceğiz” dedi.

Tunceli’nin artık huzur şehri olduğunu belirten Vali Tuncay Sonel ise; “Hepimiz Tunceli ailesinin bir ferdiyiz. Tunceli’nin kısa sürede çehresi değişti. Biz devletimizin şefkatini, merhametini yetim öksüz evlatlarımıza, engeli olan vatandaşlarımıza, yaşlılarımıza, siz sevgili gençlerimize kadar her ortamda vermeye çalıştık.  Elbette eksiklerimiz var onları da tamamlamaya çalışıyoruz. Ama bu bir ekip işi, Tunceli ailesi olarak biz bir ekibiz. Biz her daim siz sevgili çocuklarımızın, gençlerimizin yanındayız. Kapımız açık. Gençlere kapımız açık. Kurumlarımızın kapısı açık. Bir sıkıntınız olduğu zaman gelin anlatın ve biz sizlere yardımcı olalım. Kendinizi iyi geliştirin, donanımlı geliştirin çalışmak isteyene burada iş var. Kendinizi geliştirdiğiniz zaman, yapacağınız mesleği severek ve mutlu yaptığınız zaman, başarı kaçınılmaz olur. Muhteşem doğasıyla, misafirperver insanıyla, birbirinden güzel yedi ilçesiyle, güzel insanlarıyla Tunceli’mizi daha çok anlatmamız lazım. Dışarıdan gelen misafirlerimiz Tunceli’ye gelirken önce bir tereddüt ediyorlar ama Tunceli’yi gelip gördükçe, bu güzellikleri yaşadıkça, misafirperver insanlarını gördükçe hoşlarına gidiyor. Demek ki daha çok anlatmamız lazım” diye konuştu.

Kentin turizm alanındaki gelişimine vurgu yapan Vali Sonel, “Munzur Nehri bizim için çok önemli, yöre insanımız için çok önemli. Birkaç yıl öncesine kadar Munzur Nehri barajla anılırken şimdi Munzur Nehri’nin 36 kilometrelik kısmı Dünya Rafting Federasyonu tarafından uluslararası rafting parkuru ilan edildi. Rafting, yamaç paraşütü, zipline, doğa sporları, su sporları, gezi tekneleri bunlar önemli şeyler, peyzaj düzenlemeleri, parklar, bahçeler. Tunceli eğitimi ve kültürü yüksek bir yer. Gece geç vakitlere kadar vatandaşlarımızın çok rahat bir şekilde dışarıya çıkması. Yapılan bu hizmetler çok önemli. Çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum. Katılan arkadaşlarımıza, Ankara’dan gelen misafirlerimize teşekkür ediyorum. Aramızda iş dünyasından arkadaşlarımız var, onlara da teşekkür ediyorum. İş vermek, aş vermek çok önemli. Hepinizi Allah’a emanet ediyorum. Yolunuz bahtınız açık olsun” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Akın Zor ve Genç Nesillerimiz Derneği Başkanı Duygu Sucuka moderatörlüğünde Munzur Üniversitesinden İlksen Orhan Engin, Tunceli Çalışma ve İş kur Müdürü Özdemir Aktaş, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Tahir Cevher, İl Sağlık Müdürlüğünden Hüseyin Türk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden Sevim Demir, İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Ruken Annak, Gazeteci Haydar Toprakçı’dan oluşan çalışma gurubu tarafından ilde genç nüfusa dair eğitim, sağlık, başarı, özgüven, işsizlik, bağımlılık, sosyal medya gibi konular masaya yatırıldı.

Sunumların ardından katılımcılar tarafından sorulan sorular, Vali Tuncay Sonel tarafından yanıtlandı.

ilimizde-genc-nufus-calistayi-(1).jpegilimizde-genc-nufus-calistayi-(2).jpegilimizde-genc-nufus-calistayi-(4).jpeg