Dersim Cemevi ve Hozat Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen cemde semah dönüldü, dualarla niyaz dağıtılıp helallik alındı.

Düzenlenen ceme ilişkin Hozat Belediye Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Alevi inancının odağında sevgi vardır, sevgi Alevi insanının kişiliğini, dünyaya bakışını ve Dünyayı yorumlayışında da yol gösterici en etken öğedir. Alevi insanı bu sevgi ve hoşgörüyü yalnız insana ve doğaya karşı değil, yarattığı değerlere, kutsal bildiği, inandığı, umut bağladığı, imdada çağırdığı, yer, mekân, zaman tanımayan, Alevi inancında insani-Kamil olan, gizli hazinenin sırlarını insan beyninin kavrayabildiği ölçülerde kavramış gelmiş-geçmiş Nebi’lere, Veli’lere, Eren’lere ve inandığı Tanrı’ya bakışta ve algılayışta da düşüncesinin merkezine koymuş, bu anlamda da ulu Evliya’lara ve Tanrı’sına korkuyla değil, sevgi ile yaklaşmış, onları kendi gönlünde mihman etmiş, kendine Dost, yoldaş ve yaren bilmiştir. Bu ulu Evliyalardan biride Alevi insanının dilinden düşürmediği Boz atının sırtında her çağıranın imdadına yetişen Xızır’dır.

Xızır aleyhi-selam denilince hepimizin içini bir sevgi, bir hoşnutluk ve bir ferahlık kaplar, Xızır’ı hemen yanı başımızda biliriz. Xızır’a o kadar alışmışızdır ki o bizim gündelik yaşamımızda hep bizimle olmuştur. Her dara, zora düştüğümüzde, iyi ve kötü günümüzde, kederimizde, sevincimizde, hasretimizde hep Xızır’ı çağırmışızdır. 0 hepimizin gönül yoldaşıdır.”