Tabeladaki nüfusu 4 bin 600 görünen ancak Belediye Başkanı Celaleddin Polat’ın girişimleriyle askerin de nüfusa dahil edildiği ilçenin gerçek nüfusu 5 bin 19. İlçede kiminle konuştuysak en büyük sorununun işsizlik olduğunu söyledi. 

7 Haziran’da yapılacak olan milletvekilliği genel seçimlerinde 4 bin 437 seçmenin 35 sandıkta oy kullanacağı ilçede, kimi yurttaşlar oy verecekleri partiyi belirtirken kimileriyse seçilecek olan vekillerin hayırlı olması temennisini dile getirmekle yetindi.hozat_ic6.jpg

İŞSİZLİK BÜYÜK SORUN!

Anonim Türkü’de de belirtildiği bükülen yollardan gittiğimiz ilçede ilkin Esnaf Cemal Yıldırım’a mikrofonumuzu uzatıyoruz.

Yıldırım, ilçenin başta işsizlik olmak üzere birçok sorunu bulunduğunu belirterek, “Esnaf olarak iş yapamıyoruz çünkü köy ve köylü kalmadı. Oysa 1990’lı yıllarda haftada iki sefer mal getirmesem yetiştiremiyordum. Şimdi siftah yapmakta dahi güçlük çekiyoruz. Bizim köylüye ihtiyacımız var. En büyük faydayı köylüden görüyoruz çünkü. Köye geri dönüşler olursa bu durumun nispeten de olsa düzeleceğine inanıyorum. Seçilecek olan vekillerden memlekete yardımcı olmalarını, köylülerin sorunlarını çözmelerini bekliyoruz. Seçimler konusunda benim gönlüm bugün de CHP’den yana yarın da CHP’den yana olacak. Kılıçdaroğlu memleket çocuğu. 67 yaşındayım bugüne kadar CHP’ye oy verdim. Öbür taraftan HDP’nin barajı aşmasından yanayım” dedi.

Cebrail Kılıçarslan isimli ilçe sakini de en büyük sorunun işsizlik olduğunu dile getirerek, “Tabi bu da köylerin boşaltılmasından kaynaklanıyor. Gelip ilçe merkezine yerleşen insanların büyük bölümü işsiz. Köylere kısmen bir dönüş var ancak köylerde de altyapı yok. Su yok, elektrik yok. Seçilecek vekillerden bu sorunların çözümü konusunda adım atmalarını bekliyoruz. İnsanlar köylerine dönüp tarımla, hayvancılıkla uğraşırsa üretim olur. Bu anlamda en büyük sorun geri dönüşler. Seçim tahminime gelince bence bir HDP bir de CHP vekil çıkarır” diye konuştu.

hozat_ic3-002.jpgMahmut Doğan isimli işçi, “Bundan önceki vekillerin kimseye hayrı yoktu. Bu seçimde de herkes vicdanına danışıp oy verecek. Mevcut hükümeti ancak HDP düşürür çünkü HDP’nin oyları bundan önce hep Ak Parti’ye gidiyordu” şeklinde konuştu.

İlçe esnaflarından Necdet Çelik de en büyük sorunun işsizlik olduğunu belirterek, bu seçimlerde HDP’ye oy vereceğini söyledi.

İlçenin sorunlarını ifade eden Nurettin Kaplan, “Hozat’ta bir fabrika yok. İnsanların çalışabileceği alanlar olmadığı için işsizlik ciddi sorun. Önümüzdeki seçim sürecinden bahsetmek gerekirse, siyasi partiler içinde mütevazi, saygın, dürüst ve güvenilir bir lider olan HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş’a sahip çıkmak gerektiğini düşünüyorum. Ezilenlerin, mazlumların umut ışığı olan HDP’ye oy vermek barajları aşmak için hep birlikte omuz omuza mücadele etmek gerekiyor. Bu, baskı, zulüm, işkence, sürgün görmüş nesillerin evlatları olarak boynumuzun borcudur. Barış, huzur ve güvenilir bir ortam için HDP’nin barajı aşması lazım” dedi.

KADINLAR, İŞSİZLİK SORUNUNUNDAN BAHSETSE DE ASIL TEMENNİLERİ BARIŞ VE HUZUR

İŞTE, HOZAT’TA MİKROFON UZATTIĞIMIZ KADINLARIN ANLATTIKLARI:

hozat_ic-009.jpgGülhan Küçük, “İlçemizin en büyük sorunu işsizlik. Okumuş gençlerimiz için iş imkanı yok. Mecburen dışarıya gidiyorlar. İlçede çiftçilik bitmiş. Tarıma yönelik bir şey yok. Kadınların neredeyse tamamı işsiz eşlerinin eline bakıyor. Ben de işsizim. Bağ bahçe yetiştirmeyi, toprağı işlemeyi seven biriyim. Ancak köylerimiz uzak, ulaşım yok. Seçimlerde de kendim için değil Türkiye geneli için huzur istiyorum. Siyasilerin gerginlikten, çatışma ortamından uzak durmasını halkın sorunlarıyla ilgilenmelerini bekliyorum. Seçildikten sonra halkı unutmasınlar. İktidarın değişmesi en büyük temennim. Eğer değişirse çocuklarımız için bir umudumuz olacak. HDP çok güçlü görünüyor. Türkiye genelinde kazanmasını gönülden istiyorum. Öbür taraftan burası Kılıçdaroğlu’nun da memleketi. HDP’nin ciddi bir oy alacağına inanıyorum.”

Güllü Doğan, “Fakiriz, gençlerimiz işsizlikten gurbete gidiyor. Köylerimize dönmek istiyoruz. 1938’de bir kerede öldürdüler ama şimdi yaşadığımız daha büyük zulüm. Gençlerimizin başına gelmeyen kalmadı. Onlardan beklentimiz birlik, beraberlik içinde hareket etsinler. Kureyş, Munzur yardımcıları olsun.”

Emine Akbayır, “Hozat’ın sorunları çok. Biz iyilik, güzellik olsun istiyoruz her şeyden önce. Köylerimizden çıkarıldık, sürüldük. Sorunları çok hangi birinden bahsedeyim. Cem cemaat olsun istiyoruz. Kim seçilirse hayırlı olsun. İnsanlarımıza faydası olsun.”

Zeynep Kahraman, “Hozat’ta her shozat_ic1-005.jpgorun da var. İş alanı yok. Gençlerimiz hep boşta geziyor. Bizim Alevi insanlar okusunlar, aydın olsunlar. Gençlerimize yardımcı olsunlar. Huzur, mutluluk, sevgi, saygı olsun. Her kim seçilirse hayırlı; uğurlu gelsin.”

Sakine Göktaş, “Ben, barış istiyorum. Kimse ölmesin. Biz bunu istiyoruz başka ne isteyelim. İyilik, güzellik istiyoruz. Biz çok ağladık artık diğerleri ağlamasın istiyoruz.”

Kumru Yıldırım, “Her zaman düzen olsun. Ayrılık gayrılık olmasın. Gençlerimiz kardeş gibi bir arada olsunlar. Her zaman cemimizi tutalım, duamızı edelim. Pir, raywer gelip kapımızı çalsın. Hayırlı rızkımız olsun. Pir, raywer gelince rızkımız da artar.”

BELEDİYE BAŞKANI İLÇENİN SORUNLARINDAN BAHSETTİ

hozat_ic5.jpgHozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat, ilçe ziyaretimiz sırasında ilçede olmadığı için kendisiyle sonradan bir görüşme gerçekleştirdik.

İşte, Belediye Başkanı Celaleddin Polat’ın gazetemize anlatımları: “İlçemizde işsizlik başta olmak üzere, altyapı, kanalizasyon sorunu mevcut. Kentsel dönüşüm ihtiyacı, çocuklarımız ve kadınlarımızın sosyal yaşam alanları, çöp arıtma ve geri dönüşüm ihtiyaçları olmak üzere birçok sıkıntı ve sorun mevcut. İşsizliğin getirdiği bir diğer sorun ise aile içi geçimsizlik ve boşanmayla sonuçlanan evlilikler. Yine ilçemizin gelişimi açısından önemli olan meslek yüksekokulumuzda öğrenim gören öğrencilerin barınma sorunları devam etmekte ve beraberinde ilçemizin bir yurt ihtiyacını doğurmaktadır. Yurtların yapımıyla; yeni programların açılmasıyla ilçede okuyan öğrenci nüfusu artacaktır. Dışarıdan gelen misafirlerimizin konaklayabileceği bir otel ihtiyacı bulunuyor. Bunların giderilmesi için gerekli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlçe nüfusumuzu 5 bin 19’un üzerine çıkararak İller Bankası’ndan gelen payda artış sağladık. Yine ilçemizde bulunan mezbahanenin kapalı olması et ihtiyacını karşılayacak çiftçi ve ilçemizi sıkıntıya sokmaktadır. Bunun gerekli tadilatının yapılıp işlevsel hale getirilmesi için gerekli fizibilite çalışmaları yapılmaktadır. Kaynak bulunduğu taktirde ekonomik anlamda ciddi getirisi olacaktır. İlçemizin sorunlarının çözümü konusunda kardeş belediyeler ile Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği nezdindeki işbirliğimiz devam ediyor.”

Dersim’in her yöresi gibi çok acılar çekmiş ama inatla aşka sarılmış Hozat’tan şu Anonim Türküyü dinleyerek ayrılıyoruz.

Hozat’ın yolları bükülür gider,

Sırma saçların beline dökülür gider

Bakın eller bakın şu güzele bakın

Eğer bende gönlü yok ise gaz dökün yakın evimi.

 

Uzun yol üstüne serdim postumu

Yeni bildim ben dostumu düşmanımı

Bakın eller bakın şu güzele bakın

Eğer bende gönlü yok ise gaz dökün yakın evimi.