Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından alınan kararlara ilişkin yapılan açıklamada, “Doğal bir mineral olarak besinlerin bileşiminde olduğu gibi göllerden, denizlerden ve kayalardan saf olarak elde edilen, rafine edildikten sonra sofralarımıza ulaşan tuzun yeterli miktarda alındığında vücutta önemli görevleri, fazla tüketildiğinde ise geri dönüşümü olmayan zararları bulunmaktadır.

   Ülkemizde yapılan araştırmalara göre kişi başına tuz tüketim miktarı 18gr/gün olduğu saptanmıştır. Bu değerin Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerin yaklaşık üç katı kadar olduğu görülmüştür. Günlük normal bireyler için tuz ihtiyacı 3-7 gram arasıdır. Ortalama 5 gram önerilmektedir. Hiç tuz ilave etmeden besinlerin içindeki tuzlardan dahi bu miktarı karşılamak mümkündür. Ülkemizde aşırı tuz tüketiminin azaltılmasını sağlamak amacıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından “Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Eylem Planı “ hazırlanmış, bu doğrultuda halkın bilinçlendirilmesi ve konuya duyarlılığın arttırılması için ilimiz genelinde tuzun kullanımı ile ilgili olarak önlemlerin alınmasına ihtiyaç duyulmuştur” dendi.

Müdürlük açıklamasında, konuyla il genelinde şu kararların alındığını belirtildi:

13.01.2014 tarih ve 1 sayılı İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu Kararlarına uygun olarak kullanılan tuzların iyotlu olması,

Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı tüm yemekhanelerde masalardan tuzlukların kaldırılması,

Kamu kurum ve kuruluşlarının yemekhanelerinde masalardan tuzlukların kaldırılması,

Özel işletmelerde (restaurant, kafeterya, lokanta vb.) masalardan tuzlukların kaldırılması,

Ayrıca tuz kullanmak isteyen kişiler için yukarıda bahsedilen yerlerde kullanılmak üzere tek kullanımlık iyotlu kaşe tuzun bulundurulmasına karar verildi.