Yürüyüşe CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de destek verdi. Eyleme katılan kitlenin bir bölümü CHP’li Milletvekili Kamer Genç’in konuşmasını protesto etti.

Tunceli’de Çevre Platformu tarafından ilde yapımı planlanan barajları protesto etmek amacıyla düzenlenen eylemde, binlerce kişi Seyit Rıza Parkı’nda bir araya geldi.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Belediye Başkanı Edibe Şahin, ilçe belediye başkanları ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de destek verdiği yürüyüş, kent merkezine 3 kilometre mesafede bulunan ve Pülümür Barajı ve HES’in yapılacağı alana kadar sürdü.

baraj_ic.20121203190817.jpg

Eyleme katılanlar yürüyüş boyunca Munzur’u simgeleyen mavi branda açtı; sık sık alkış ve sloganlarla yapımı planlanan barajları protesto etti.

Barajın yapılacağı alanda 5 dakikalık oturma eylemi yapan kitleye önce Tertip Komitesi adına Haydar Çetinkaya hitap etti.

Çetinkaya, Tunceli’de 23 baraj ve HES projesi bulunduğunu söyleyerek, bunların enerji üretme amaçlı olmadığını, projelerden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

baraj_ic1.20121203190833.jpg

Halkın Demokratik Kongresi (HDK) adına konuşan Avukat Barış Yıldırım, ise Munzur Vadisi Milli Parkı’nın önemine değindi.

Yıldırım, “Munzur Vadisi Milli Parkı uzun devreli gelişim planında aynı anda kaya, mera, step, orman, akarsu ekosistemlerini barındıran tek alandır diyor. Milli Parkın korunması Türkiye’nin yaban hayatına sunulabilecek en büyük katkı, yok edilmesi ise; Türkiye yaban hayatına vurulacak ne büyük darbedir diyor” dedi.

baraj_ic2.20121203190846.jpg

Belediye Başkanı Edibe Şahin de yaptığı konuşmada, ildeki çevre mücadelesinin Türkiye’ye örnek olduğuna inandığını belirterek, “Bizler, 1938’lerden bu güne Dersim’de barajların ne anlama geldiğini iyi biliyoruz. Göçün, katliamın ne olduğunu iyi biliyoruz. 1938’de sürgün edilirken tekrar geri döneceğimiz bir toprak parçamız vardı. Barajlarla bu topraklar elimizden alınmak isteniyor. Bizim inanç mekanlarımız da bu vadiler içinde. Tarihi varlıkları, anıt ve camileri yerine koyabiliriz. Ancak doğal varlıkları hiçbir şey geri getiremez. O yüzden mücadele ediyoruz” diye konuştu.

 

baraj_ic3.20121203190857.jpg 

CHP’li Genç’e protesto

 

Belediye Başkanı Edibe Şahin’in ardından konuşmasını yapması için çağrılan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç bir grup tarafından protesto edildi.

Protestocular alandan ayrılırken, Genç konuşmaya devam etti.

Genç, “Ben mecliste kürsüye çıktığımda Ak Partililer kaçıyor. Sizlerin bu asil ve soylu mücadelenizle Tunceli hudutları içinde tek barajın temeli attırmayacağız. Burada kim olursa olsun temel atmaya gelenin kafasına kazmayı vuracağız” dedi.

 

Protesto edilmesine ilişkin basın mensuplarına da açıklama yapan CHP’li Genç, “Biz burada milli bir dava için toplandık. Bunun için TBMM’de mücadele ediyorum. Her kürsüye çıktığımda AKP’liler çıldırıyorlar. Demokrasi, insan haklarının gelişmesi, talan ve yolsuzlukla mücadele ediyorum. Burada doğamız tahrip ediliyor. Yürüyüşe bu yüzden katıldım. 30 senedir bu halk beni seçiyor. Bunlar hep karşımdaydı. Siyaseti bırakayım dedim bunların yüzünden bırakmayacağım” şeklinde konuştu.