Düzenlenen açıklamada SES Dersim Şube yönetim kurulu adına konuşan Dr. Azad Günderci, yeni hastanenin açıldığı günden bu yana sorunların devam ettiğini söyledi.

Sorunların çözümü yönündeki çağrı ve girişimlerinden sonuç alamadıklarını dile getiren Günderci, “Yaptığımız basın açıklamasında hastanede yaşadığımız sorunların hepsine kısaca değinmeye çalışmıştık. Fakat maalesef bu sorunlar hastane yöneticilerimiz ve genel sekreterlik tarafından ciddiye alınmadı. Verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı ve maalesef halen de ciddiye alınmıyor. Ve maalesef şu anda halen sıcak suyu olmadığı için banyo yapamayan yatan hastalarımızın olduğu, havalandırma sistemi bozuk olan bir yoğun bakımın olduğu, jeneratör sisteminin çalışmadığı, tansiyon aletlerinin kırık dökük olduğu, acil servisinde hekim sorunu olan bir hastanede hizmet vermeye çalışıyoruz. Ve bu hastaneye hasta yatırmaya çekiniyoruz. Ama maalesef hastanemizin yöneticileri ve yetkililer tarafından ilimize reva görülen bunlardır” dedi.

Söylediklerinin anlaşılabilmesi için acil servise bakılmasının yeterli olduğunu kaydeden Günderci, “Hastanemiz acil servisindeki ATT ELEMANLARI BAŞKA YERLERDE görevlendirilerek hemşirelere icap nöbetleri dayatılmaktadır. Yaklaşık 6 aydır ısrarla acil servisteki hekim açığını dile getirmemize rağmen bu konuda hiçbir adamı atılmamış verilen sözler tutulmamıştır. Hastanenin ve bir ilin en önemli sağlık birimi olan acil serviste doktor bulunduramayan acil servisine doktor talep etmeyen bir hastanenin ve hastane yönetiminin nasıl bir durumda olduğunu artık sizler tahmin edersizin diye düşünüyoruz. Aylardır acil serviste hekim sıkıntısı yaşanmasına rağmen bu konuda kalcı çözüm adına hiçbir adım atmayan Tunceli ili kamu hastaneleri birliği genel sekreterliği ve hastane yöneticileri, kendi duyarsızlıklarının faturasını zaten çok yoğun bir şekilde çalışan aile hekimleri, uzman hekimler ve ilçelerdeki diğer hekimlere çıkarmakta ve böyle geçici yöntemlerle sorunu görmezden gelmeye devam etmektedirler” diye konuştu.

Açıklamasında vatandaşlara da çağrıda bulunan Dr. Azad Günderci, “Siz kalp krizi geçiren hastanıza bir göz hekiminin ya da fizik tedavi ve rehabilitasyon hekiminin yada mikrobiyoloji alanında uzman olmuş hekimin müdahale etmesini ister misiniz?

Biz sağlık çalışanlarının, sağlık hizmeti sunarken birinci temel ilkesi “pirimim non nocere yani önce zarar verme” anlayışıdır.

Aylardır bu sorunu dile getirmemize rağmen kılını kıpırdatmayan, umursamayan hastane yöneticilerimiz bizlere bu temel ilkeden uzak bir anlayışla, hastalarımıza zarar verebileceğimiz acil birimlerinde çalışmaya zorluyorlar.

Yöneticilerimiz, aile hekimlerini, yıllar önce aldığı tıp eğitimi sonrası uzmanlaştığı alan gereği yıllarca hiç hasta muayene etmemiş, tıbbi girişimde bulunmamış, tedavi düzenlememiş patolog, mikrobiyolog, biyokimya uzmanı hekimlere, acil servis gibi anlık kararlarla hastasının yaşamasına ya da ölmesine, sakat kalmasına yol açabilecek, deneyimsizliğe tahammülü olmayan birimde nöbet tutmaya zorluyor.

Bu görevlendirmelerin hastaların yaşamını hiçe saymak olduğunu hem yazılı hem de sözlü olarak hatırlattığımız yöneticilerimiz, yasalar böyle ne yapalı, isterseniz gidip dava açın şeklinde kabulü mümkün olmayan yaklaşımlar sergilemektedirler.

Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikası olarak,

Aile hekimlerine ASM çalışanlarına, uzman hekimlere ve 112 biriminde çalışan ve ilçelerden geçici görevlendirmelerle acil servise verilen hekim arkadaşlarımıza dayatılan nöbet sisteminden vazgeçilerek, daha önce de yazılı ve sözlü olarak dile getirdiğimiz şekilde bakanlıktan acil servis kadrosunda çalışacak doktor talep edilmesini istiyoruz.

Aylardır acil servisteki doktor eksikliğini ve acil servisteki sorunları defalarca yazılı ve sözlü bir şeklide dile getirdiğimiz halde bu sorunlara karşı duyarsız kalan, verdikleri sözleri tutmayan yöneticilerin bu sorunları bir an önce çözmelerini veya bunları sağlayamıyorlarsa istifa etmelerini talep ediyoruz.

Acil serviste dayatılan bu nöbet sistemini reddediyoruz ve bu nöbetler sonucunda ilimizde oluşabilecek sağlık sorunlarından sorumlu olmayacağımızı tüm halkımızın bilmesini istiyoruz.

Buradan bir kez daha sağlık bakanlığını ve kamu hastane birliği yöneticilerini uyarıyoruz

Acillerde zorla görevlendirdiğiniz, nöbet yazdığınız aile hekimleri ve branş dışı hekimlerin (göz, fizik tedavi, plastik cerrahi, ürolog vs) acillerde acil hastalara yapacakları her türlü tıbbi girişimden sonra gelişebilecek ölüm ve sakatlıkların tüm sorumluluğu size ait olacaktır.

Eğer bu sorunların çözümü noktasında ciddi adımlar atılmazsa bu şartlar altında halkımıza ve hastalarımıza zarar vermemek adına sağlık hizmetlerini durduracağımızı buradan duyurmak istiyoruz. Bu sorunların çözümü noktasında atılmayan her adım genel sekreterlik ve hastane yöneticilerini bizim gözümüzde yetkisiz kalacak ve sorunların çözümü ile birlikte istifalarının talebi için TBMM’ye başvurmamıza yol açacaktır.

Halkımızı, acil servislerde kendilerine acil deneyimi olmayan hekimler tarafından müdahale edilmelerini rıza göstermemeye, kamu hastane birliği genel sekreterliği ve yönetici başhekimi tarafından dayatılan bu uygulamaya karşı durmaya duyarlılıklarını her türlü demokratik yolla göstermeye çağırıyoruz.

Toplumun nitelikli sağlık hakkı, çalışanların insani çalışma koşulları ve iyi hekimlik için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

Bizler alın teriyle çalışan, onurumuzla mesleğimizi yapmak isteyen emekçiler olarak önce hastalarımıza zarar vermemek sonra fayda sağlamak istiyoruz.

Bizler taşeron, sözleşmeli, kadrolu, uzman doktorlar, aile hekimleri, acil hekimleri, hemşireler, personeller, memurlar hep birlikte SES’te mücadeleyi yükselterek devam etmeliyiz” dedi.

Açıklamanın ardından sağlık çalışanları sessizce dağıldı.