Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından haftaya ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

 

 

Kemik iliği dokusunda bulunan kan yapımından sorumlu hücrelerin kanserleşmesi kan kanseri ya da lösemi olarak bilinmektedir. Kanserleşen hücreler kemik iliğini istila ederek normal kan hücrelerinin yapımına engel olurlar. 

Çocukluk çağındaki kanser vakalarının yaklaşık yüzde 35'ini lösemiler oluşturmaktadır. Türkiye’de 16 yaşından küçük çocuklarda her yıl 1200-1500 arasında yeni lösemi vakası bildirilmektedir. Lösemiler her yaşta görülebilmekle birlikte en sık 2-5 yaş arasında çocukluk çağında görülmektedir.

Lösemi nedenleri henüz tam olarak aydınlatılamamakla birlikte, son dönemlerde yapılan çalışmalarda, genetik yatkınlık, radyasyon, benzen ve türevleri, böcek ilaçları gibi kimyasallar ve bazı kalıtımsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların lösemiye neden oldukları gösterilmiştir.

            Lösemi, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, nedensiz burun ve cilt altı kanamaları, kansızlık, lenf bezlerinde büyüme, karaciğer-dalak büyümesi gibi belirtiler gösterir. Ayrıca yayıldığı organlara ait baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları gibi belirtiler önem taşıyabilir. Bu yakınmalarla müracaat ettikleri çocuk hematoloji (kan hastalıkları) uzmanlarınca yapılan muayenede çoğunlukla karaciğer ve dalak büyümesi, lenf bezlerinde genişleme, kanama bulguları tespit edilebilir.

 

 

 Lösemiler en basit haliyle akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut lösemiler tedavi edilmediği durumda sıklıkla haftalar ya da aylar içinde ölüme neden olurlar. Bu hastaların önemli bir bölümü kemoterapi tedavisiyle yada kemik iliği nakli ile iyileştirilebilirler. Kronik lösemiler ise tedavi edilmediklerinde sıklıkla yıllarca yaşayabilirler. Kronik lösemili hastaların ilaçla tedavi edilmeleri daha zordur. Bu hastalara ilaçla ya da destek tedavilerin amacı yaşam süresinin uzaması ve yaşam kalitesinin arttırılmasına yararlı olmaktadır.

Lösemi tedavisi oldukça zor, pahalı ve uzun bir süreç gerektirmektedir. Lösemi hastalarında kemoterapi yaklaşık ortalama 2,5 yıl süre ile uygulanmakta, bu tedavi sonucunda yüzde 70-85 oranında tamamen iyileşme sağlanabilmektedir. Kemik iliği nakli ise vakaların yalnızca yüzde 5’lik bir kısmına uygun durumlarda yapılabilmektedir.

Lösemili çocuklar okuldan uzak kalmakta, arkadaşları tarafından dışlanmakta, maske taktıkları için bulaşıcı hastalık zannedilmekte, istedikleri yiyecekleri yiyememekte, kan bulmakta güçlük çekmekte, aileler iş yerlerinden sık izin almak zorunda kalmalarından dolayı işlerine son verilmekte ve tedavinin pahalı ve uzun olmasından dolayı da ağır maddi sorunlar yaşamaktadırlar. 

Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası nedeniyle bu hastalıkla ilgili halkımızı bilinçlendirmek, erken teşhisin önemini vurgulanmak, lösemili çocuklarımıza doğru yaklaşımları kazandırmayı amaçlamaktayız.