Şairin bir sözüyle başlamak istiyorum, “Annem derdi ki gözyaşları ekmek kırıntısı kadar değerlidir. Üstüne basıp geçenlerin çarpılışını görmek için bekliyorum.”

Köylümüz Cemal Süreya’ya ait bu sözler elbette değerlidir. Gözyaşlarımız yıllarca suladı Hakis’in topraklarını. Postallarıyla geçtiler gözyaşlarımızın üzerinden 90’lı yılların karanlığında.

 Türküde anlatıldığı gibi, “Köyümüzden göçürdüler, zorla zapta geçirdiler.” 93 senesinde köyümüzün tüzel kişiliği iptal edilerek boşaltıldı. Sonrası yıkım. Dumanlar yükseldi Hakis’ten; yanıverdi.

Tarihi ceviz ağaçları, meyve ağaçları yanıyordu; yürekler dumanların arasında kalmıştı.

Çeşme başındaki anılarımız, düğün halaylarımız, çocuk gülüşleri ve kutsal olan ne varsa gri bir yalnızlığa bürünmüştü.

Sonraki yıllar sorunlar, aileler ve öz değerlerimiz doğal ve özgür yaşamdan uzak soğuk yüzlü beton duvarların içine hapsoldu.

Derken 2002 yılından sonra köy tüzel kişiliği tekrar geri alındı. Bu büyük bir mücadele sürecinin de başlangıcıydı.

Toprağını sahiplenmek isteyen duyarlı dostlarımız köyüne geri döndü. Can vermeye başladılar. Bütün bunlar yetersiz olmakla beraber çok önemliydi. Cemal Süreya’nın dediği gibi: “Bir çiçek duruyordu orada bir yerde, bir yanlışı düzeltircesine açmış.”

Ata yadigarı bu toprakları sahiplenmek geleceği sahiplenmektir. Yüzlerce yıl sürecek bir öyküyü çocuklarımızın gözlerinden okuyup yazmaktır. Şimdi Hakis’te yaşamı yeniden inşa etme zamanıdır.

Köy ihtiyar heyetinin yanında çocuk, kadın, yaşlı, genç kenetlenerek dayanışma ruhu içerisinde umudu yeşertme zamanıdır.

Bu çağrı, yüzyıllar öncesine ait Hakis’in içinde uğuldayan atalarımızın çağrısıdır. Hakis bizden bir parçadır. Bizler oraya aitiz. Kutsalımızdır.

Sülbüs’ün tepesine çıkıp yüzümüzü güneşe çevirdiğimizde bunu anlarız. Kendisine Hakis’liyim diyen bütün dostları duyarlı olmaya, toprağına sahip çıkmaya çağırıyorum. “Sevgi, yürektir güzelim sevgi özlemdir.”

Zaman acının bittiği sevdanın büyüdüğü zamandır. Zaman kötülüğün bittiği Sülbüs’ün (kutsal ışık) arandığı zamandır. Zaman öfkenin bittiği birliğin ve barışın zamanıdır. Zaman dostlukların kenetlendiği “Ben de varım” demenin zamanıdır.

Gelecek güzel günler sizinle olsun.

Saygı ve Sevgilerimle.