Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen başkanlığında ve Eşi Betül Taşkesen koordinatörlüğünde yürütülen “Geleceğimiz Satırlar Arasında Gizli” projesine destek vermek üzere yazar Gülten Dayıoğlu Tunceli’ye gelecek. Başta kitap okuma alışkanlığının kazandırılması ve geliştirilmesi olmak üzere, kitap okumayı alışkanlık haline getirmiş okuyucu sayısını artırarak, toplumsal ve kültürel kalkınma sürecine ivme kazandırmak için hazırlanmış olan “Geleceğimiz Satırlar Arasında Gizli” projesine destek için Tunceli’ye gelecek olan Gülten Dayıoğlu ilde okuyucularıyla buluşacak ve valilik tarafından öğrencilere dağıtılan kitaplarını imzalayacak.

Dayıoğlu, 31 Mayıs Pazartesi günü saat 09.00 ile 12.30 saatleri arasında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde hem söyleşi gerçekleştirecek hem de kitaplarını imzalayacak.

 gulten_ic.jpg

  Gülten Dayıoğlu Kimdir?

 1935 yılında Kütahya’nın Emet ilçesinde dünyaya gelen Dayıoğlu, ilköğrenimini Anadolu’nun değişik yerlerinde yaptıktan sonra İstanbul’da Atatürk Kız Lisesi’ni bitirdi. Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne devam etti. Dışarıdan sınavlara girip ilkokul öğretmeni oldu. On beş yıllık hizmetten sonra 1977’de istifa ederek bu meslekten ayrıldı. İlkokul üçüncü sınıfta yazı denemelerine başlayan Dayıoğlu’nun, Bahçıvanın Oğlu adlı ilk kitabı 1963’te yayınlandı. Kendisi başta Cumhuriyet gazetesi Yunus Nadi Öykü Yarışması ikinciliği olmak üzere birçok kurum ve kuruluştan değişik nitelikte ödüller aldı. Ayrıca bazı kitapları İngiliz, Alman, Macar, İsveç ve Rus dillerine çevrildi.

Almancaya çevrilen kitaplardan Dünya Çocukların Olsa adlı romanı, 1984 yılında Alman Yayıncılar Birliği tarafından, "Gençliğe Yarın Umudu Veren Üç Yüz Kitap" seçkisini kazandı. Jules Verne, Rudyard Kipling, Daniel Defoe gibi klasik çocuk romanı yazarlarının yapıtlarının da yer aldığı bu diziden özel bir katalog oluşturuldu. Kitaplar Almanya içinde açılan sergilerle halka tanıtıldı. Yazarın on iki ciltlik Gelincik dizisiyle her sayfası resimli, yirmi ciltlik Ece ile Yüce adlı çocuk dizisi yayınevimizce yeniden resimlenerek yayınlanmıştır. Gülten Dayıoğlu, Ayşegül adlı resimli çocuk kitaplarının ilk on altı sayısını Fransızcadan dilimize uyarlamıştır. Son yıllarda gençlik kitapları da yazmaya başlayan yazarın, Yapı Kredi Yayınları Gençlik Dizisi’nden çıkan Yeşil Kiraz, Yeşil Kiraz II ile yayınevimizde basılan Sekizinci Renk, Mo’nun Gizemi ve Kıyamet Çiçekleri adlı gençlik romanları vardır. Kısa öykülerden oluşan, Geride Kalanlar ve Geriye Dönenler adlı iki kitabı da halen yeni kuşaklar tarafından ilgiyle okunmaktadır.

Yazarın 1971 yılında yayınlanan ilk romanı Fadiş otuza yakın baskı yaparak kuşaktan kuşağa hizmet vermeyi sürdürmektedir. Dört Kardeştiler, Yurdumu Özledim, Suna’nın Serçeleri, Ben Büyüyünce, Dünya Çocukların Olsa, Işın Çağı Çocukları, Parpat Dağının Esrarı, Midos Kartalının Gözleri, Ölümsüz Ece, Akıllı Pireler, Tuna’dan Uçan Kuş, Gökyüzündeki Mor Bulutlar ve Ganga adlı romanları da okuyucuların beğenisi nedeniyle sürekli olarak yeni baskı yapan kitaplar arasında yer almaktadır.