Konuya ilişkin Dersim Belediye Başkanlığından yapılan açıklamada, mahalle isminin değiştirilmesi talebinin yurttaşlardan geldiği belirtilerek, “Belediye Meclisimize, Esentepe (Gome Dewreş) Mahallesi sakinleri tarafından 13 Mayıs 2015 tarihinde Esentepe Mahallesi’nin isminin Gome Dewreş olarak değiştirilmesi yönünde yazılı talepte bulunuldu. Taleplerinde, “Bizler Gome Dewreş şimdiki adı ile yani (Esentepe Mahallesi) sakinleriyiz. Mahallemizin toplumumuzda bilinen adı ile yani Gome Dewreş isminin resmiyette de verilmesini arz ve talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

gome-dewres_ic.jpgHalkımızın talepleri doğrultusunda meclisimiz, 10 Haziran 2015 tarihinde konuyu meclis gündemine alarak oy çokluğu ile Esentepe Mahallesi’nin Gome Dewreş olması kararını aldı. Alınan meclis kararı Tunceli Valiliği’ne gönderildi. Tunceli Valiliği tarafından meclisimizin aldığı karar reddedildi. Reddedilen kararın gerekçesinde, Esentepe Mahallesi isminin uzun süreden bu yana kullanımda olduğu göz önünde bulundurulduğunda, beldede yaşayan vatandaşların benimsediği, kullandığı ve belli bir kullanım alışkanlığı yaratmış bir ismin değiştirilmesi durumda karışıklığa sebebiyet vereceği, mahallede yaşayanların dahi değişikliğe uyum konusunda sorun yaşayabileceği ifade edildi.

Kararın devamında ise şu ifadelere yer verildi: “İsim değişikliğinde, vatandaşların başta eğitim, nüfus, elektrik, telefon ve benzeri kamusal hizmetlerin sunumunda aksaklıklara sebebiyet verilebileceği, Mahalle sınırları içerisinde hizmet sunan kamu kurumları bulunduğu, kamu hizmetleri sunumunda kamu görevlilerinin ve hizmetten faydalanan vatandaşlarımızın söz konusu yeni ismi telaffuz etmekte zorlanacağı, isim değişikliğinin kamu yararı açısından bir fayda sağlanamayacağı, söz konusu ismin 01-11-1928 tarih ve 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun hükümlerine aykırı olduğu değerlendirildiğinden, 10-06-2015 tarihli 46 sayılı meclis kararınız 5393 sayılı Belediye Kanununun 9. Maddesi uyarınca uygun görülmediğinden onaylanmamıştır” ifadelerine yer verildi.