Disk Genel İş Şube Başkanı Erkan Yılmaz’ın adam öldürmeye teşebbüs ve azmettirmek gerekçesiyle tutuklanması sendika tarafından düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi.

Sanat Sokağı’nda düzenlenen açıklamada “İrademiz Tutsak Alınamaz, Derhal Serbest Bırakılsın” pankartı açan katılımcılar adına konuşan Disk Şube Sekreteri Şükran Yılmaz “2015 yılında yapılan kongremizde şube başkanı olarak seçilen şube başkanımız Erkan Yılmaz ve Şube Yöneticimiz Aydın Keser ve Haydar Aktağ isimli vatandaş 22. 10. 2015 Perşembe günü emniyet müdürlüğüne ifadesine başvurulmak üzere çağrılmış, bir gün gözaltında tutularak, savcılıktaki ifadelerinin ardından çıkarıldıkları mahkemece, Aydın Keser ve Haydar Akdağ hakkında denetimli serbestlik kapsamında tutuksuz yargılama, Şube Başkanımız Erkan Yılmaz hakkında ise adam öldürmeye teşebbüs ve azmettirmek gerekçesiyle tutuklama kararı verilmiştir” dedi.

Mahkemenin tutuklama kararına konu olan olay hakkında bilgi veren Yılmaz, “Mahkemenin tutuklama kararına konu olan olay Ayten Gülhan isimli sivil vatandaşın, bi rpolis memurunun yaşamını yitirdiği, bir polis memurunun ağır yaralandığı, iki PKK mensubunun da yaşamını yitirdiği ilimiz merkezinde bulunan karakola dönük silahlı eylem sırasında yaralanan ve yaşamını yitiren sendikamız üyesi arkadaşımızın kardeşi Ayten Gülhan’ın alandan çıkarılması ve bir an önce hastaneye yetirilmek istenmesi sırasında yaşanmıştır. Şube başkanımız yaralı olan Ayten Gülhan’ın hastaneye bir an önce yetiştirilmesi için özel harekat polislerine ait olduğu sonradan anlaşılan beyaz bir pikabın kapısını açarak taşınması için yardım talep edecekken araç içerisindeki silahlı sivil kişileri görünce olayın sıcaklığı içerisinde panikle kapıyı kapatarak geri dönmüştür. Zaten Ayten Gülhan alanda önce başka bir pikabın kasasına bindirilmiş, ambulansın gelmesi üzerine ambulansa alınmıştır. Bu durum basında yer alan görüntülerde de mevcuttur. İlgili araç daha sonra çatışma alanına giderek ateş etmiş araca da ateş edilmiştir.

Bu durum polis memurunun ağır yaralanmasına şube başkanımız sebep olmuş gibi değerlendirilerek mahkemece tutuklanmasına karar verilmiştir” diye konuştu.

 Şube başkanımız belediyedeki görevi gereği birçok yangına müdahale etmiş can ve mal kayıplarının önüne geçmeye çalışmıştır diyen Disk Şube Sekreteri Şükran Yılmaz, “Bu olaya müdahil olması da bu kapsamda değerlendirilmesi gerekir. Yaşanan olay sırasında ve sonrasında nasıl bir durumun gelişeceğinin önceden kestirilmesi söz konusu değildir. Bu nedenle polis memurlarının içinde bulunduğu aracın sivil araç olması, içindekilerin sivil kıyafetli olması, aracın camlarının filmle kaplanmış olması ve olayın sıcağı sıcağına yaşanıyor olması, yerde yatan bir yaralının varlığı gibi etkenler mahkemece dikkate alınmamıştır. Ayrıca sivil bir araçla bu tür olaylara müdahil olunmasının yaratabileceği sıkıntılar, ilgili aracın karakoldan bile ateş altına alınabilecek olması, sivillerin arasından gelinerek çatışma alınana girilmesi ile sivil ölüleri riskinin arttırılması gibi etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca böyle bir sivil araçla olaya müdahale edenlerin sorumluluğu da tartışma konusudur. Adeta bu etkenler yokmuş gibi sadece araçta bulunan polis memurlarının şikayet ifade ve tanıklıkları üzerinden bir karar verilmesini doğru bulmuyoruz” şeklinde konuştu.

Mahkeme aşamasında alınan abartılı güvenlik önlemlerinin mahkemeyi etkilemeye yönelik olduğunu öne süren Yılmaz,  “Yöneticilerimize dönük baskılar, şube başkanımızın tutuklanması kararını kınıyor ve derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.