“Gençlerin Temel Sorunları” başlığıyla açıklama yapan Tez konuya ilişkin şunları dile getirdi:

  1. Genç İşsizlik

Ülkemizde 18 yıllık AKP iktidarının getirmiş olduğu başarısız politikaların bir sonucu olarak genç işsizlik sorunu can alıcı bir noktaya ulaşmıştır. Yüzde 25’lerin üzerine çıkan bu oran CHP ile gelecek olan “halk” iktidarında en düşük düzeylere indirilip çözüme kavuşturulacaktır. İktidarın doldurmuş olduğu kadrolar tekrar liyakat ve başarı usulüne göre düzenlenecektir.

  1. Plansız Eğitim Politikaları ve Niteliksiz Eğitim

Saray rejiminin sürekli olarak değiştirdiği eğitim politikasızlığı içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Gelinen noktada genç bireylerin giderek dayatılan ezberci eğitim sistemi yüzünden verilen bilginin gündelik hayata entegresi yok denecek kadar azalmıştır. Bilgi teknolojilerinin getirmiş olduğu yenilikler sayesinde bilgiye ulaşım giderek kolaylaşmasına rağmen ne yazık ki iktidarın plansız politikaları yüzünden özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan genç öğrenciler altyapı yetersizliği, ulaşım imkansızlığı vb. nedenlerle eğitimden mahrum kalmaktadır. Eğitim devletin sorumluluğundadır, bağışlarla sürdürülemez.

  1. Öğrenim Kredisi

Üniversite süresi boyunca öğrencilere verilen öğrenim kredisinin mezun olunduktan sonra iki sene kota konularak iş sahibi olup olmaması umursanmaksızın her gencin sırtına yük oluşturan bir gerçektir.

  1. Etnik ve Kimliksek Bölünmeler ve Tektipleşme

Yeni Dünya Düzen (siz) liği, insanları tüketim kalıpları açısından giderek birbirine benzetirken (aynı giyim tarzı, benzer estetik algılar) etnik, dini, mezhepsel açıdan bölmektedir. Genceler gerek aile baskısı gerekse mezhepsel farklılıkları nedeni ile bir partinin-ideolojileri uysa dahi-üyesi olmak istememektedirler.

  1. Göç Verme Sorunu

Bölgemiz özünde değerlendirecek olursak, istihdamın sağlanamaması ve bunun yanı sıra gençler üzerinde belirgin olarak görülen toplum baskısı, Batı’daki yaşam tarzının bölgesel eşitsizliklerden ötürü daha cazip gelmesi gençlerimizi başka şehirlere göçe zorlamıştır ve bölgemizde genç nüfus oranı giderek azalmaktadır. CHP iktidarında bölgeler arasındaki eşitsizlik kaldırılacak tüm gençlere gerekli istihdam sağlanacaktır.

  1. Üniversitelerin Özerkliği Sorunu

Üniversiteler özerk niteliğe sahip kamu tüzel kişileridir. Ancak gelinen aşamada bu kurumların özerk bir yapıdan ziyade kendi yönetim kadrosunun ele aldığı programlar dahilinde eğitime devam etmektedir. Ayrıca öğrencilerin kendi aralarında almış oldukları kararlara sürekli engel olarak önüne ket vuran bir iktidar varken yapılması gereken şey gençlerin üzerindeki bürokratik baskıyı yıkmak olacaktır. CHP iktidarında bütün üniversiteler akılcı, bilimsel, özgürce düşünebilen gençler yetiştirecektir.