Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı tarafından desteklenen, Engelli Kadın Derneği'nin yürüttüğü "Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları" projesi kapsamında Trabzon, Bursa ve Gaziantep'te engelli kadınlar, farkındalık geliştirdikleri konuları bulundukları illerdeki diğer engelli kadınlara aktarmak için yerel etkinlikler düzenliyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelli Birimi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen "Engelli Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılık" konulu panel Şehitkamil Belediyesi Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Panelde; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ayşe Teymur, İnsan Hakları Ortak Platformu'ndan Feray Salman, Gaziantep KAMER'den Aynur Yıldıran, Engelli Kadın Derneği adına Özlem Kara ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelli Birimi Sorumlusu Songül Esen konuşmacı olarak katıldı.

İnsan Hakları Ortak Platformu'ndan Feray Salman, engelli olmanın insanlara sivil hayat ve kamu idarelerinde bir takım sorumluluklar yüklediğini ifade ederek, "Engellilerin potansiyelini kullanamama nedeni kişinin kendisiyle ilgili değil, sistemden kaynaklanan bir sorun. Kota meselesi önemli, ancak eşitsizliği önleyemediğimiz için eşitliğe giden yolun netleştirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

KAMER Gaziantep Şube Sorumlusu Ayşe Yıldıran da, KAMER'in Şanlıurfa, Diyarbakır, Tunceli, Van ve Hakkari'de gerçekleştirdiği projelerden bahsetti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelli Birimi Sorumlusu Songül Esen ise, engelli kadınlar arasında yapılan uluslararası araştırmalar ve sonuçlarından örnekler verdi. Esen, engelli kadınların uğradığı ayrımcılık ve şiddetten de bahsetti.

Engelli Kadınlar Derneği yönetim kurulu üyesi Özlem Kara da, derneğin kuruluş nedenlerini ve amaçlarından bahsetti. Kara, engelli kadınların görünür olması, bir araya gelerek sorunlarını anlatmasının önemli olduğunu ifade ederek, bugüne kadar engelli kadınlar ile ilgili ellerinde herhangi bir veri ve istatistiki bilgilerin bulunmadığını söyledi.