Dersim Belediyesi, kent nüfusunun artmasıyla birlikte su ihtiyacının uzun yıllar ve sağlıklı karşılayabilmesi için içme suyu çalışmalarına başladı.

Yapılan çalışmalar neticesinden Mercan Suyu’nun kente getirilmesinin maliyetli olması nedeniyle DSİ ile birlikte alınan kararla Gözelerin suyunun kente getirilmesi kararlaştırıldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Belediye Eşbaşkan Yardımcısı İbrahim Kasun, “Belediyemiz İçme Suyu kaynaklarının Hağü, Hakis, Zağğe, Zağğe2 su ve kaynakları Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan 90 metre derinlikte 2 adet içme suyu kaynaklardan temin edilmektedir. Hagü, Hakis ve Zağge kaynakları doğal akışı ile gelmekte olup bahar aylarında yağıştan kaynaklı kirlenmekte ve sonbahara doğru azalarak verimsiz kalmaktadır. Zağge 2 ve Cumhuriyet Mahallesi’ndeki kuyularda elektrik kullanmak su pompalarında ve elektrik tüketim masrafları bütçemizi zorlamaktadır” dedi.

Artan nüfusun gelişmesinin göz önüne alınarak uzun vadede kentin su sorunuyla bir politika belirlemek için çalışmalara başladığını ifade eden Kasun, “Tüm şebeke yenilenerek yeni depo yerlerini belirleme ve tüm teknik alt yapısı ve otomosyon yapısı tamamen çalışmaya başlatılmıştır. Bu kapsamda enerji tüketilmeden daha stabil olan ve ihtiyaca cevap veren su kaynakları araştırılmaya başlanmıştır. Çalışma sonucunda Ovacık, Mercan ve Gözeler suyunun getirilmesi kararına varılmıştır. Bu çalışmalar kapsamında 2013 yılında DSİ ile görüşmeler yapıldı. Belediye meclisi projenin DSİ tarafından gerçekleştirilmesi için meclis kararı alarak DSİ’ye göndermiştir” diye konuştu.

Yapılan çalışmaların Bakanlık düzeyinde olumlu sonuçlandığını belirten Kasun,“DSİ Elazığ İl Müdürlüğü ve Genel Müdürlüğü’nün belediyemizce yaptığı ortak çalışmalar Ovacık Gözeler Suyu’nu kente getirmek konusunda ortak karara varılmıştır. Mercan Suyu santral çıkışında verilmesi belediyemizce uygun görülmesi ve su arıtma tesisi yapılması maliyet arttırıcı kalem olduğu için vazgeçilmiştir” şeklinde konuştu.

“Ovacık Gözeler Suyu Türkiye’de en iyi içme suyu seçilmiştir” diyen Kasun, Gözeler Su Kaynağı’nın kente getirilmesinin DSİ Genel Müdürlüğü tarafından olumlu karşılandığını dile getirdi.

Kasun, “DSİ Genel Müdürlüğü tarafından istenilen belgeler gönderildikten sonra proje ihalesine çıkılacaktır. Proje çalışması tahmini 2 yıl içinde bitimi planlanmaktadır. Belediyemiz DSİ Genel Müdürlüğü’ne uzun vade borçlanarak projeyi gerçekleştireceğiz” dedi.