Dersim’in Pertek İlçesi’ne bağlı 70 haneli Tozkoparan Köyü’nde sabaha karşı aynı anda 6 ayrı noktada yangın çıktı. Ağaçlık alanlarda başlayan yangını davar otlatmaya götüren bir köylü görünce bütün köylüler yangının köye sıçramaması için seferber oldu. Kazma kürek ve iş makineleriyle yangına müdahale eden köylülere Dersim ve Pertek Belediyesi İtfaiye ekipleri de destek verdi. Saatler süren çalışma sonucunda yangının köye sıçraması önlenirken Köy Muhtarı Hasan Keskin yangının kundaklama amacıyla çıkarıldığını söyledi.

yangin_ic-010.jpgYangına ilişkin açıklama yapan Tozkoparan Köyü Muhtarı Hasan Keskin, “Sabah 4 buçuk 5 arası köyden davar otlatan arkadaş yangını görüyor. Bizleri aradılar. Köyde herkes ayaklandı, telaşlandı. Önce yukarıya gittik sonra yangın başka noktalarda da başladı. 15-20 dakikada 6 ayrı yerde yangın çıktı. Özellikle ağaç olan yerlerde yangın başladı. Biz yetkilileri aradık jandarma ve itfaiyeyi aradık. İtfaiye geldiğindi söndürmüştük. Soğutma işlemi yaptılar. Bunda bir kasıt olduğunu biliyoruz. Yangının sıçramasıyla bir yer yanmadı. Ayrı ayrı noktalarda çıktı” dedi.

Yangının fark edilmemesi halinde köyün çok büyük zarar göreceğini kaydeden Keskin, “Fark edilmeseydi köy çok büyük zarar görecekti. Yangının köye yetişmemesi için elektrikleri kestik. İş makineleriyle müdahale ettik. Bir şansımız da o saatte rüzgarın olmamasıyla. Olsaydı yangın köye yetişecekti” diye konuştu.

Köyde birden fazla noktada başlayan yangını ilk gören köy sakinlerinden Hıdır Keskin ise; “İlkin köyün üst bölümünde başladı. Dakika geçmedi başka yerlerde de yangın çıktı. Bir anda köyün etrafını çevirdi. Bence bu kundaklama amacıyla yapıldı” şeklinde konuştu.

Can kaybının yaşanmadığı yangın nedeniyle meyvelik ve ağaçlık alanlar zarar gördü.

Yangının çıkış sebebinin açıklanmasını bekleyen köylüler yaşadıkları olayın ardından tedirgin olduklarını dile getirdi. 

yangin_ic1-003.jpg

yangin_ic2-002.jpg

yangin_ic3-001.jpg