Yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu Turgay Tanülkü’nün yaptığı ve Dersim Kapalı Cezaevinin havalandırma salonunda sergilenen Son Kuşlar isimli tiyatro oyununu Vali Yardımcısı Olgun Öner, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ali Çardakçı, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Tarsuslu, Adalet Komisyonu Başkanı Dr. Mert Gümüşay, Adalet Komisyonu Başkanı İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Atila Tamer, Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, cezaevi personeli, tutuklu ve hükümlüler izledi.

Proje ve oyuna ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yönetmen ve Başrol Oyuncusu Turgay Tanülkü, “1981 yılından beri cezaevindeki mahkum arkadaşlarla tiyatro yapıyorum. Bu proje kapsamında da Sait Faik’in Son Kuşlar isimli eserinden uyarlanan tiyatro oyununu sergiliyoruz. 1970’li yıllarda ben de cezaevinde kaldım. Son Kuşlar eserinin mahkumlar için ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Dışarıdaki insanlar ya da yolları cezaevlerine düşmemiş insanlar bu oyunu sadece oyunculuk açısından değerlendirebilirler ancak burada bir yaşanmışlık var. Bu bir sosyal sorumluluk projesi. Proje kapsamında Adalet Bakanlığı bütün cezaevlerini açtı. Devlet Tiyatroları da dekor, kostüm ve araba konusunda destek verdi.

son-kuslar_ic.jpgBütün ekibimiz gönüllü şekilde çalışıyor. Proje F tipleri de dahil tüm cezaevlerine girdi. Bu güne kadar 57 cezaevinde 27 bin mahkuma sergiledik oyunu. F tiplerindeki arkadaşlar eleştirilerini mektup olarak gönderdiler. Onları biriktiriyoruz. Büyük bir kitabımız oldu. Onu bastırıp Darüşşafaka’da kalan yetimlere bağışlayacağız. Cezaevlerinden başlayıp yetim çocuklara uzanan sosyal bir proje bu” dedi.

Sanatçıların ülkenin komik, ticari tarafına bakmadan ahlaki tarafına bakması gerektiğinin altını çizen Tanülkü, “Dilerim gönüllere dokunuruz. Hangi koşulda olursak olalım yaşama tutunmalıyız. Okutmanın büyük paralara bağlı olmadığını, bir okulun önünden geçerken bir çocuk simit alamıyorsa ona simit almanın önemini kavramalıyız. Böyle yaparsak o çocuğun aklının ucunda simidin susamı kalmayacak. Lütfen çocuklarımızı okutalım. Ben kağıttan bir uçurtmayım diyorum ipimi tutarlarsa bu benim için gururdur” diye konuştu.

Tutuklu ve hükümlülerin de dahil edildiği oyun, izleyenlerden büyük beğeni topladı.