Elazığ 1. İdari Mahkemesinde Dersim’de yapımı planlanan 2 adet regülatör ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesine karşı açılan davanın duruşması görüldü. Mahkeme kararını daha sonra bildirecek.

 

Çemişgezek İlçesinde Tağar Çayı üzerinde yapılması planlanan Tağar Regülatörü projesi ve Dersim- Erzincan sınırındaki Pülümür ilçesinde bulunan Karasu Çayı üzerinde kurulması planlanan Armağan regülatörü ve HES projesinin iptali için açılan davanın ardından basın açıklaması yapıldı. Avukat Barış Yıldırım, Dersim’de projelendirilmiş ve inşa edilmekte olan toplam 26 tane HES projesi olduğunu söyledi. HES’lerin Dersim coğrafyasında büyük bir ekolojik, tarihi ve ekonomik yıkıma maruz bırakacağına belirten Yıldırım, HES projelerindeki hukuksuzluklara dikkat çekti. Hukuksuzluğu mahkemede de ifade ettiklerini söyleyen Yıldırım, “Dersim’e yönelik baraj, HES ve diğer madencilik projelerine geçit vermeyeceğiz. Dersim halkı olarak 7’den 70 buradayız” dedi.

 

PROJELER BİLİMSEL DEĞİL

 

Duruşmaya katılan sanatçı Metin Kahraman elindeki kitapları göstererek şunları söyledi: “ “Kitaplar 1965- 975 yılları arasında Keban Baraj havzasında yapılan arkeolojik çalışmaların raporlarıdır,  Harput’tan başlayıp Erzincan'a kadar devam eden Karasu hattında Urartu döneminden kalan uygarlık kalıntılarının belgeleri bulunmaktadır.” Bölgenin arkeolojik açıdan önemine değinen Kahraman, HES projelerini bilimsellikten uzak olduğunu belirtti. Kahraman, HES’lere karşı bileşeceklerini kaydetti. Tunceli İl Genel Meclis Üyesi Erdal Şanlı da, HES'e itiraz ettikleri konulardan birinin de HES yapılan sahanın fay hattı üzerinde olması olduğunu belirterek, barajın yaşayan canlılar için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti. Şanlı da HES’lere karşı duyarlılık çağrısında bulundu.

Merve ÇİVİKAŞ

Samim Kerem SAYİN

Elazığ/Evrensel