Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

İlimizde bu yaz döneminde kene ısırması sonucu ilçeler ve merkezdeki hastanelere başvuran hastadan numune alınıp Erzurum’daki Referans Laboratuvara gönderilmiştir. Sonuçlar çıkmış olup 5 kişide Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı tespit edilmiştir. Devlet Hastanesinde iki hastanın tedavisine başlanmış biri iyileşmiş ve taburcu olmuş, diğeri ise iyileşme sürecindedir. Diğer 3 hastanın il dışındaki hastanelerde tedavileri devam etmekte olup genel durumları iyidir.

   Kongo kanamalı Ateşi Hastalığı Kenenin yapıştıktan sonra virüsü vücuda zerk etmesiyle 1-7 günde hastalık ortaya çıkmaya başlar. İlk olarak yaygın kas ağrıları, halsizlik kırıklık, baş ağrısı ve ateş görülür. Grip benzeri belirtilerdir bunlar. Bulantı kusma karın ağrısı ve isal de olabilir. Aradan birkaç gün geçince kanamalar başlar. Deri altı kanamalara bağlı morluk, burun kanaması, dişeti kanaması, mide bağırsak kanaması ve diğer organ kanamaları görülebilir. Hastalık aşırı kan kaybına bağlı ölümle sonuçlanabilir.

   2010 yılından itibaren ilimizde kene ısırması sonucu kırım Kongo kanamalı Ateşi Hastalığının görülmesiyle birlikte Tunceli ili sağlık bakanlığınca endemik bölge olarak kabul edilmiş ve kumrumuzca bir eylem planı hazırlanmıştır. Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi olarak hastalığın daha yoğun görüldüğü Ovacık, Nazımiye, Hozat, Mazgirt yüksek riskli bölgeler, diğer yerler ise daha az riskli bölgeler olarak tespit edilmiş ve çalışmalara başlanmıştır. İlimizde son üç yılda hemen hemen tüm evlere ulaşılmış, hastalıktan korunma yolları ile ilgili bilgiler verilmiştir ve kene setleri dağıtılmıştır. Şu anda hastalıkla ilgili ilimiz de radyo yayını yapılmakta, billboarda reklam verilmiş, sağlık personeli tarafından broşür dağıtılmakta ve eğitim verilmekte, aile hekimlerindeki televizyonlarında hastalıkla ilgili eğitim verilmektedir. Riskli bölgedeki hayvanların bir kısmı için koruma amaçlı ilaç verilmiştir. Bu yıl Tunceli ilinde toplam 30 bin 112 kişiye Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı hakkında eğitim verilmiştir.

HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN EN ÖNEMLİ ÖNLEM KENENİN KİŞİYİ ISIRMASINI ENGELLEYİCİ TEDBİRLER ALMAKTIR

   Kenelerin insanlara tutunması engellenmelidir. Bunun için tarla, bağ, bahçe ve hayvan otlatmaya giderken kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmeli, vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli ve pantolon paçaları çorabın içine konulmalıdır. Eve dönüldüğünde ise kollar, bacaklar, gövde, diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dâhil vücudun her tarafı ve elbiseler iyice kontrol edilerek kene olup olmadığına bakılmalıdır. Çocukların vücudu ve elbiseleri de anne babaları tarafından mutlaka kontrol edilmelidir.

EĞER KENE VÜCUDA YAPIŞMIŞSA

   Kene Tutunması Halinde Yapılması Gerekenler: Kene en kısa sürede, vücuda tutunduğu en yakın kısmından çıplak elle olmamak şartıyla uygun bir malzemeyle (bez bariyer, kene kartı, pens, cımbız ve eldiven gibi) tutularak çıkarılmalıdır. Kene vücuda ne kadar uzun süre yapışık kalırsa hastalığı bulaştırma riski o kadar yüksektir. Kene tutunmasından sonra kişi kendisini 10 gün süreyle takip etmelidir. Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik, belirgin iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikâyetlerden herhangi biri varsa eğer en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.