İddialara göre Dersim’in Hozat İlçesi Boydaşı Köyü yakınlarında bulunan Yenibaş Jandarma Karakolu’na 22 Temmuz tarihinde uzun namlulu silahlarla taciz ateşinde bulunuldu. Taciz ateşinin ardından karakoldan uzun namlulu silahlar ve havan toplarıyla taciz ateşinin geldiği bölge yoğun ateş altına alındı. Yaşanan olayın ardından bölgedeki 9 ayrı noktada orman yangını çıktı.

Yangınlara müdahale etmek amacıyla Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat, belediye çalışanları, gönüllüler ve Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri bölgeye hareket etti.

Son derece sarp olan araziye iş makineleri giremeyince yangın bölgesine gidenler yangını, kazma ve küreklerle söndürmeye çalıştı. Ancak 9 ayrı noktada çıkan orman yangını yapılan tüm müdahalelere rağmen kontrol altına alınamadı.

yangin_ic-008.jpgYangın söndürme çalışmalarına bizzat katılan Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat yaptığı açıklamada, “İşçilerimiz ve Hozat gençliği ile birlikte yangına müdahale ediyoruz. Bazı yerlerde kontrol altına aldık ancak 9 ayrı bölgede yangın olduğunu tespit ettik. Helikopter müdahale etmediği sürece de devam edecek. Araçların, insanların giremediği alanlar var. Kazma, kürek, tırmık, greyder, dozer ve arazözle müdahale etmeye çalışıyoruz. Ancak yetersiz” dedi.

Yangın söndürme çalışmalarına katılan EMEP Hozat İlçe Başkanı Erdem Ulaş Çelik, “Sabah saatlerinde belediyenin çağrısıyla işçilerle birlikte bölgeye geldik. Geldiğimizde yapacak bir şey yoktu. Çünkü çok büyük bir alan yanıyordu. Devletin ne karadan ne de havadan bir müdahalesi yok. Sırf halkın müdahalesiyle yangın önlenmeye çalışılıyor. Bu da yetersiz. Yangının kaç gün süreceği de belli değil. Resmen buradaki halkın serveti yanıyor” şeklinde konuştu.

Yangına müdahale eden gönüllüler de ekiplerin yetersizliğinden şikayet ederek kendi imkanlarıyla yangını söndürmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Yangının çıktığı alanlardan birinde havan mermisi bulunurken, yangına müdahale çalışmalarını yerinde incelemek üzere HDP Dersim Milletvekili Edibe Şahin, Alican Önlü ile Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun da bölgeye gitti.

Yangına müdahaleye Dersim merkezden giden gönüllüler de destek verdi.

yangin_ic1-001.jpg