Binlerce yıldır hoşgörünün beşiği olan bu coğrafyada yaşayan insanoğluna doğallığıyla, merasıyla, yaylasıyla hizmet eden Pülümür Çayı ve Vadi’si bir doğa harikasıdır.

Barajlara karşı Kadınıyla Erkeğiyle girişilen mücadelenin ilk meyvesini değerli doğa dostu avukatların katkısıyla Ovacık ve Pülümür Vadilerine yapılmak istenen Barajların iptaliyle alındı. Hafta sonlarımızı çocuğumuzla eşimizle yada dostlarımızla Pülümür ve Ovacık ( Munzur ) vadilerinde geçiririz. Çünkü bu vadiler bizim Antalya’mız, Uludağ’ımız sosyal hayatlarımızın vazgeçilmezidir. Daha göremediğimiz ulaşamadığımız kim bilir ne doğal hazineleri var. Pülümür vadisinin saklı hazinelerini keşfetmek için doğayla aranızdaki engelleri ortadan kaldırıp seyrin zirvesine ulaşmamak mümkün değildir.

Yıllardır süregelen çatışma ortamında elinde olanları alınan köyleri boşaltılan yaşam alanların dan uzaklaştırılan insanların dramları dün gibi gözler önündeyken;
Üzülerek söylemek isterim ki Pülümür Çay Yatağının iki yerde Çöp döküm alanı olarak kullanıldığını görünce bu şehri doğasından uzaklaştırmak isteyenlerin başaramadığını Vadiyi kirleterek başaracaklar gibi gözüküyor. Ergene Nehrinin son halini medyadan takip edenleriniz vardır önce çöplerle kirletilmeye başlandı.

Çay Yatağına dökülen çöplerin altına sızan yâda taşkınlar sebebiyle içine kadar giren tıbbı atıkların dahi döküldüğü onlarca kirliliği önüne katarak kış aylarında binlerce, yaz aylarında on binlerce kişinin piknik yaptığı eşiyle, çocuğuyla yüzdüğü Kutudere, Sinan gibi mesire alanlarını da geçip gelen Pülümür Çayıdır.

Anlaşılan Pülümür Belediyesi çöp dökecek hiçbir yer bulamadı çay yatağına çöp döküyor unutmadan alan çöp alamayacak hal alınca üzeri hafriyatla örtülüp ağaç dikiliyor.
Bu da gösteriyor Pülümür Belediyesinin sayın yetkilisi çevreciliğini el bebek gül bebek büyüttükçe büyütüyor? Çöpü örterek Çevrecilik hassasiyetini en üst seviyeye çıkarıyor.  

·         Cevabını hala bulamadığım soruların bir kaçı;

 

ü  Dere, Çay, Nehir, Göl gibi alanlara, yataklarına, taşkın alanlarına çöp, hafriyat dökülemeyeceği bilinmez mi?

ü  Pülümür Çayında kirlilik ölçümleri yapılı yor mu? Yapılıyor ise sonuçlar nelerdir?

ü  Pülümür Çayından istifade eden on binlerin sağlıklarını riske etmek kimin hakkı?

ü  Pülümür Çay Yatağına çöp dökmeye devam eden Belediye yanlışından dönecek mi?

 
Bu hatalar zincirin den Sayın Pülümür Belediye Başkanının bilgisinin olduğunu tahmin etmiyorum Sayın Başkanın Çevreciliği bilinmektedir.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün bu duruma seyirci kalması da ayrı bir sıkıntı.

 

Onlarca soru sıralana bilir ama amacımız bağcıyı dövmek değil cevre kirliliğine göz yuman kurumları halkın takdirine sunmak bilgilendirmektir. Bu yazı dada belirdiğim gibi biz kimseyi kırmak ve üzmek niyetinde değiliz yalnız cevre ve toplumla ilgili olaylarda duyarsız kalamayız.

Bir önceki  Yerlikaya ve Aygün
Başlıklı yazımdan hoşlanmayan dostlar olmuş olabilir,
canları sağ olsun, alışacaklar….

                     Yılmaz KILIÇOĞLU

[email protected]