Bölgede süren çatışma ortamının bitmesi amacıyla “Akan Kan Dursun” toplantısının ilki 3 Ekim 2012 günü Diyarbakır’da, ikincisi 9 Ekim 2012 günü Ankara’da Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın Başkanlığında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Oda ve Borsalar Başkanlarının katılımı ile yapılmıştı.

            TOBB Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bölge Oda ve Borsa Başkanları 20 Kasım 2012’de Başbakanlık Konutunda bir araya geldi.      20 Kasım 2012 günü TOBB Toplantı salonunda yapılan ön toplantıda Bölge Oda ve Borsa Başkanlarının görüşleri TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, başkanlığında yapılan toplantıda belirlendi.

            Tunceli TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB TSO Konsey Üyesi Yusuf Cengiz de katılarak toplantıda şu görüşleri dile getirdi:

            30 yıllık çatışma ortamının Bölgeye ve Tunceli’ye verdiği ekonomik ve siyasi tahribatı özetledi. Teşvik Yasasında İlimize yapılan haksızlıkları belirtti.

-           Esnafın yeterli krediyi alamadığını, verilen ipoteklerin çok düşük değerlendirildiğini, Bankaların yeterli krediyi vermediğini,

-           Anadilde savunma hakkının verilmesini olumlu bulduğunu,

-           Açlık grevlerinin sona ermesinin İlimiz ve Bölge halkı tarafından sevinçle karşılandığını,

-           Anadilde eğitim hakkının verilmesi gerektiğini,

-           Genel affın gündeme alınması gerektiğini,

-           30 yıllık çatışma ortamında 30-40 bin kişinin öldüğünü, savaşın devam etmesi halinde onbinlerce kişinin daha öleceğini, şiddetin çözüm olmadığını,

Diyarbakır ve Tunceli Emniyet Müdürlerinin açıklamalarını doğru bulduğunu böyle yöneticilerin, valilerin ve bürokratların bölgeye atanması gerektiğini,

Alevi açılımından sonuç alınmadığını, cem evlerinin ibadet yeri olarak kabul edilmesi gerektiğini,

Kürt açılımı ile ilgili yeterli sonuçların alınmadığını ve bölgede bu savaşın bitmesi için mecliste bulunan tüm siyasi partilerin bir araya gelerek gerekli Anayasal düzenlemeyi yaparak siyasi partiler yasası, seçim yasası ve Türkiye’de bulunan halkların kendini özgürce ifade edebileceği ve Anadilde eğitim hakkının tanınması gerektiğini belirtti.

Cengiz, “Her geçen zaman sorunlar daha çok karmaşık hale geliyor. Sorunlar çözümsüzlüğe doğru gidiyor. Suriye, Irak ve komşu Ülkelerde siyasi ilişkiler olumsuz noktadadır. Siyaset dili İktidar ve Mecliste bulunan parti yöneticileri tarafından gerginleştiriliyor, savaşa son verecek uzlaşma ve müzakerelerin önünü açacak dil kullanılmalıdır. Sorunların çözülmesinde iktidar inisiyatif almalıdır. Turgut Özal’dan günümüze kadar süren Kürt Sorununun çözümü konusunda yapılan açıklamalardan sonra, savaş isteyen güçlerin baskısı üzerine Başbakanlar geri adım atmak zorunda kaldılar” dedi.

20 Kasım 2012 günü Başbakanlık Konutunda yapılan toplantıya 47 doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Oda ve Borsa Başkanları katıldı.

Toplantıda alınan kararlar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından Mecliste gurubu bulunan CHP, MHP, DTP Genel Başkanlarına iletilecek.