Belediye Eşbaşkanları başta olmak üzere tüm çalışanların kendi anadilinde hizmet yapmalarının anlamlı olduğunu belirterek, ana dilde hizmetin hayata geçmesiyle daha sağlıklı ve kaliteli hizmet üretileceği belirtildi.
Alınan kararın Dersim’de anlamlı olduğunu belirten Belediye Eşbakanı Nurhayat Altun, özellikle burada konuşulan Kırmancki dilinin kaybolma tehlikesi ile yüz yüze olan diller arasında yer aldığını ifade ederek, “Bir toplumun anadilini kullanması, öğrenmesi ve anadiliyle hitap edilmesi gerekiyor. Eğer bir toplum kendi anadilini, duygu ve düşüncelerini ifade edemiyorsa bir başka kültürün asimilasyonu ile yaşamak zorundadır. Dersim genelinde anadilimizi yaşatmada eksik kaldık. Bizim birinci görevimiz bu dili yeniden tüm yaşam alanlarda yaygınlaştırmaktır.

anadil_ic.jpgBu kapsamda yerel yönetimler olarak dil haftası vesilesiyle gün boyunca anadilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Aldığımız bu karara çalışan arkadaşlarımızın da gayret göstermesi bizim açımızdan önemlidir. Kültür ve inanç boyutuyla anadil çok önemlidir. Bu acıdan bundan sonraki süreçlerde anadili geliştirmek ve dili kullanmak için çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Eşbaşkan Mehmet Ali Bul ise, Dilin, bir toplumun ve bir halkın var olma nedeni olduğunu dile getirerek, “Anadil insanın var olma aracıdır. Her halk kendi dilini özgürce konuşabilmelidir. Halkın anadiliyle hizmet görmesi daha anlaşılır ve doğru olacağına inanıyoruz. Bu kapsamda belediye hizmetlerimizde Anadilde hizmet etmenin ilk adımı atmış bulunuyoruz. Hizmetlerimiz kendi anadillerinde ve kültürlerimiz doğrultusunda yaşamın tüm alanlarında yaygınlaştıracağız” şeklinde konuştu.

Öte yandan anadil günü kapsamında kentin farklı noktalarına da farkındalık yaratmak amacıyla afişler asıldı.