TBMM Başkanlığına Bakan Şahin tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Tunceli Üniversitesi Türkiye’deki üniversiteler arasında kurulan son üniversitelerden biri olmakla beraber üniversite yerleşkesi içerisindeki inşaat yapım işleri hala devam etmektedir. Bina yapımlarının bitmemesinden kaynaklı eğitim ve öğretim geçmiş dönem yüksekokul binalarında yapılmaktadır. Tunceli Üniversitesi rektörlüğü üniversite kapasitesini, kentin alt yapı ve fiziki durumları dikkate almaksızın yeteri kadar yurt yapımına öncelik vermemiştir. Öyle ki, Tunceli insanının ve sivil toplum örgütlerinin tüm çabasına rağmen, öğrencilere barınma olanakları yaratılamamış, kaydını yaptıran çok sayıda öğrenci kayıtlarını dondurarak geri gitmişlerdir.

Rektörlüğün söz konusu yetersizliği gerek öğrencilerin kayıt dondurması gerekse de daha farklı sorunlar yaşamasına neden olmuştur. Dersim halkı ve kamuoyunda rektörlüğün bu politikasının bilinçli bir şekilde uygulamaya konduğuna yönelik güçlü kanılar mevcuttur” ifadelerine yer verdikten sonra şu sorularına yanıt istedi:

 

1-         Tunceli Üniversitesi’nin mevcut eğitim alt yapısı kaç öğrenciye cevap verecek durumdadır? Üniversiteye bağlı fakülte ve yüksekokullar dahil olmak üzere öğrenci kapasitesi nedir?

2-         Tunceli Üniversitesi’ne öğrenci alımları yapılırken belirlenen kontenjanlar için üniversite yurtlarının ve kentin öğrencileri ağırlayabilecek kapasiteye sahip olduğuna ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamışsa, barınabilme kapasitesinden fazla sayıda öğrenciyi üniversiteye kayıt ettirmenin izahı nedir?

3-         Tunceli Üniversitesi’ne kaydolan üniversite öğrencilerinin barınması için emek harcayan Belediye ve Sivil Toplum Kuruluşları ile bu hizmetlerinde destek olmak amacıyla herhangi bir ortak çalışma yürüttünüz mü?

4-         Mevcut yasal mevzuata göre Belediyelerin yurt açmaları önünde yasaklayıcı engeller bulunmaktadır. Dersim başta olmak üzere yeni kurulan üniversitelerin kurulduğu yerlerde yaşanan barınma sorunlarının giderilmesi hususunda belediyelerin yurt açması önündeki engellerin kaldırılması ile ilgili olarak Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır? Belediyelerin yurt açmasını yasaklayan kanunların Avrupa Birliği Yerel Yönetimler Özerklik Şartının ihlali anlamına gelmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

5-         2013-14 eğitim yılı için Tunceli Üniversitesi’ne alınması öngörülen öğrenci sayısı kaçtır?

6-         Tunceli Üniversitesi’ne kaydını yaptırarak sonrasından barınma ve diğer sorunlarından ötürü kaydını dondurmuş öğrenci sayısı kaçtır?

7-         Tunceli Üniversitesi rektörlüğü barınma kapasitesini hesaplamadan öğrenci alımı gerçekleştirerek okula kaydını yaptırıp sonradan donduran her bir öğrencinin bir yıllık eğitim hayatından sorumlu konumdadır. Bu noktada söz konusu rektörle ilgili idari bir soruşturma süreci işletilecek midir?

8-         Tunceli Üniversitesi’ne kayıtlı bulunan öğrencilerden devlet veya varsa özel yurda yerleşemeyenlerin barınma sorunu nasıl giderilmektedir? Bu noktada kentteki ev yetersizliği de bilindiğine göre öğrenciler için oluşan mağduriyet gelecek yıl nasıl giderilecektir?