TBMM Başkanlığı’na bir süre önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin tarafından yazılı yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, önergesinde, “Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü web sayfasında yer alan verilere göre, Türkiye’de 15.12.2011 tarihi itibariyle toplam 377 ceza infaz kurumu bulunduğu bilgisi yer almaktadır. Bu çerçevede;

Türkiye’deki cezaevlerinin kaç tanesinde mescit bulunmaktadır?

377 cezaevinde toplam kaç mescit bulunmaktır?

En fazla mescit hangi cezaevinde bulunmaktadır?

En fazla mescit bulunan cezaevindeki mahkum sayısı kaçtır?

Mescitlerde imamlar görev yapmakta mıdır? Diğer inançlara sahip mahkumların inançlarının gereklerini yerine getirebilmesi için bir mekan yaratılmış mıdır?

Mahkumlar mescitleri ne sıklıkla kullanabilmek hakkına sahiptirler?

Farklı inançlara sahip mahkumların talepleri nelerdir talepleri yerine getirilen var mıdır?” sorularını sormuştu.

Aygün’ün önergesine Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü tarafından verilen cevapta konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Bakanlığımıza yöneltilip yazılı olarak cevaplandırılması istenilen 7/9114 esas nolu soru önergesinin cevabı aşağıda sunulmuştur.

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun, Din ve vicdan özgürlüğü başlıklı 70. maddesinin; Birinci fıkrasında, hükümlünün, ceza infaz kurumunda, mensup bulunduğu dinin ibadetlerini, düzeni bozmayacak ve çalışmayı engellemeyecek biçimde serbestçe yerine getirebileceği ve ibadette kullanılan eşyayı, dini yaşamı bakımından zorunlu olan kitap ve eserleri temin ve bulunduğu yerlerde muhafaza edebileceği,

İkinci fıkrasında hükümlünün mensup bulunduğu dinin görevlilerince ziyaret edilmesine ve onlarla iletişim kurmasına, kurum güvenliğini tehlikeye düşürmemek koşuluyla izin verileceği hükümlerinin yer aldığı malümlarıdır.

Anılan hüküm uyarınca, ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklular mensubu oldukları dinin ibadetlerini gerçekleştirebilmekte, dini inanışları bakımından zorunlu olan kitap ve eserleri de bulundurabilmektedir. 31.07.2012 tarihi itibariyle, ülkemizde 378 ceza infaz kurumu, bu ceza infaz kurumlarının 160’ında birer tane olmak üzere mescit bulunmaktadır.

Ceza infaz kurumlarında imam kadrosu olmadığından, mescitlerde kadrolu imam bulunmamaktadır.

Değişik inançlara sahip mahkumların inançlarının gereklerini yerine getirebilmesi için iki ceza infaz kurumunda mekan ayrılmıştır. Diğer ceza infaz kurumları için talepte bulunulması halinde, fiziki yeterlilik ve kurum güvenliği gözetilerek gerekli çalışma yapılabilmesi mümkün bulunmaktadır.”