2016 yılının Haziran ayına kadar sürecek olan kampanya için hazırlanan imza metni şöyle:

DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR TUNCELİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ELİYLE ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI'NA

(Merkezi Av Komisyonu Başkanlığına)

Tunceli (Dersim) coğrafyası yüce dağları, derin vadileri, gölleri, kanyonları, mağaraları, akarsuları, şelaleleri yaylaları ile bizlere eşsiz bir güzellik sunarken, öte yandan üzerinde barındırdığı biyolojik çeşitlilik zenginliği ile de Anadolu coğrafyasının en önemli doğa sahası olma özelliğine korumaktadır.  Dersim fauna ve flora açısından oldukça önemli verilere sahiptir. Munzur Vadisi Milli Parkı ilimizde yer alan bu önemli doğa alanlarından birini oluşturmaktadır. Sadece Munzur Vadisi Milli Parkı florasında bile 1518 çeşitli bitki tespit edilmiş olup, bunlardan 43 çeşidi Munzur Dağlarına, 227 çeşidi Türkiye’ye özgü endemik türlerden oluşur. İlimiz coğrafyası yaban hayatı açısından da oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından ilan edilen Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ("IUCN Kırmızı Listesi") nde yer alan ve korunması gereken önemli sayılabilecek türler ilimiz coğrafyasında yayılım göstermekte ve yaşam sürmektedir. Vaşak, Çengel boynuzlu dağ keçisi ve yaban keçisi, ur kekliği, ayı, su samuru, porsuk, tilki, kurt, sansar, Munzur alabalığı, kaya kartalı ve akbaba, kör fare, yarasa bu önemli türlerdendir. Bunlar dışında kayda değer sayıda kuş ve kelebek türü ile diğer bazı memeli, sürüngen ve kemirgen türleri bu çeşitliliği arttırmaktadır.  En son olarak basına da yansıdığı şekliyle ("IUCN Kırmızı Listesi") ne göre nesli tükendiği kesinleşmeyen türlerden olan Anadolu leoparının varlığına da ilimizde somut olarak rastlanmıştır. Kaldı ki ilimiz topraklarının tamamı Dünyada yalnızca Anadolu’da bulunan 400 endemik bitkiye, ev sahipliği yapan Anadolu Çaprazı olarak adlandırılan biyolojik çeşitlilik koridoru üzerinde yer almaktadır. Fakat son yıllarda önüne bir türlü geçilemeyen avcılık faaliyetleri başta olmak üzere soğuk geçen kış koşulları nedeniyle yaban hayatı varlığında azalmalar görülmektedir. Bu türler arasında dağ keçisi ve keklik avcılığı özellikle öne çıkmaktadır. Eti yenmeyen türlerde keyfi olarak avlanmaktadır.

     Doğada ki her canlının yaşam hakkı vardır ve bu hakkın av, avcılık adı altında insan eliyle keyfi olarak yok edilmesi doğru değildir. Yaban hayatının doğal ortamda yaşam sürmesi için onları korumak hepimizin görevi olmalıdır. Mevcut haliyle bu türlerin korunması gerektiği Türkiye’de yürürlükte bulunan birçok kanun ve yönetmeliklerde ve altına imza atmış olduğu uluslararası sözleşmelerde yer almasına rağmen, korumanın yeteri kadar sağlanmadığı görülmektedir.

     Bizler aşağıda imzası bulunan kişi veya kurumlar olarak ilimiz genelinde, yaban hayatı türlerinde yaşanan azalmalar göz önünde bulundurularak, yaban hayatını korumaya yönelik tedbirler alınmasını, her türlü avcılık faaliyetinin yasaklanmasını merkezi av komisyonundan da ilimiz sahasını tamamıyla avcılığa kapatmasını talep ve arz ediyoruz. 

İmza metnine destek sunmak isteyenler imza metnine facebook sitesinden Dersim Doğa Koruma Gönüllüleri sayfasını tıklayarak ulaşabilirler. İmzaların gönderim adresi:

Munzur Doğal Yaşamı Koruma Derneği

Moğultay Mahallesi, Günel Sokak, Kanyon İş Hanı, 62000 Tunceli