Etkinliğe Vali Osman Kaymak, Cumhuriyet Başsavcısı Başak Eryılmaz Şaktanlı, Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek, Vali Yardımcıları Serdar Arslantaş, Hasan Çiçek, Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, Dersim’den ocak dedeleri, Ordu yöresinden Güvenç Abdal Ocağı semah topluluğu, Tokat yöresinden Hubyar Ocağı semah topluluğu, Adıyaman ve Amasya Suluova yöresinden semah toplulukları katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, etkinliğin düzenlenmesine katkı sunanlara teşekkür etti.

alevi_ic-009.jpgEtkinlikte konuşan Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Alevilik konusunda üniversitenin önemli çalışmalar yürüttüğünü belirterek, “Üniversitemiz bünyesinde Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var. Bunun enstitüye dönüştürülmesi için senatodan karar aldık. Bu çalışmalarla ilimiz Alevilikte marka olacak. Alevilikle ilgili akademik çalışmalar gündeme geldiğinde akla ilk gelen üniversitemiz olacaktır. İnşallah yakında Avrasya Erenler, Ocaklar çalıştayı ile ocakların tarihinin ele alınacağı çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Amacımız Alevilikle ilgili yapılanma, şekillendirme değil ocaklara katkı sağlamak. Bu anlamda her türlü boyutuyla elimizden gelen katkıyı yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Etkinliğin Tunceli’de düzenlenmesinin manevi anlamda büyük önem taşıdığını dile getiren Vali Osman Kaymak ise; “Tunceli bölgesinde Anadolu Alevi inancına sahip ocakların temsilcileri bulunmaktadır. Tunceli merkezli bu ocaklara milyonlarca Alevi inançlı vatandaşımız bağlılık göstermektedir. Buradaki ocakların geniş bir etkinlik sahası bulunmaktadır” diye konuştu.

Dersim’de ocaklar dışında da kutsal mekanlar bulunduğunu ifade eden Kaymak, “İlimizde tekke, ziyaret, makam, yatır, türbe gibi sayısız kutsal mekan bulunmaktadır. Alevi inancındaki bu kutsal mekanlar son derece büyük önem taşır. Burada sayısız özgün ritüel yaşatılmaktadır. Ancak bunlara dair bu güne kadar ciddi bir envanter çalışması yapılmamıştır. Başta envanter çalışması olmak üzere araştırma yapılması Aleviliğin asli inanç profilini ortaya çıkaracak sayısız bilgiyi bize sunacaktır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Medine Sivri ile Samsun 19 Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Kurtman Ersanlı’nın konuşmacı olarak katıldığı panel gerçekleştirildi.