Dersim Belediyesi önünde düzenlenen açıklamaya HDP Milletvekilleri Edibe Şahin, Alican Önlü, Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, sivil toplum örgütü temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Açıklamada konuşan HDP Dersim Milletvekili Edibe Şahin, kentin uzun yıllardır baraj ve HES projelerine karşı mücadele yürüttüğünü hatırlatarak, “Bu mücadeleyi yürütenler şunu çok iyi biliyorlardı ki yapılacak her bir baraj insanların yerlerinden edilmesi demekti. Bu projelerle bizler kendi kutsallarımızdan da uzaklaşmış olacağız. Oysa bizim inancımız kendi topraklarımızda, kendi kutsallarımızla birlikte olduğumuzda yerine getirebileceğimiz bir inançtır. O nedenle baraj, HES ve madencilik projeleri aslında bizleri köklerimizden, dilimizden, kültürümüzden koparmış olacak” dedi.

Arduç Ailesini mahsur bırakan ve açlık grevine mahkum eden Pembelik Barajı ve HES’in hukuksuz yapıldığını söyleyen Edibe Şahin, “Arduç Ailesi uzun bir süredir ulaşım hakkı için çalmadık kapı bırakmadı. En sonunda dönüşümsüz açlık grevine başladılar. Bugün grevlerinin 9. Günü. Bizler, ailenin taleplerinin sesi olmaya çalıştık. İlgili kurumlarla görüşmeler gerçekleştirdik. En son ilin mülki amiri olan Vali Beyle bir görüşme gerçekleştirdik. Vali Bey de yol ve köprünün yapılması konusunda şirketin taahhütleri olduğunu söyledi. Taahhütlerini yerine getirmemesi halinde devlet olarak çözüm geliştireceklerini ifade etti. Şirket yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde kendilerine taahhütlerini hatırlattık” diye konuştu.

Arduç Ailesi ve kendilerine destek verenlerin durumlarının kötüleşmeye başladığını kaydeden Milletvekili Edibe Şahin, açlık grevindekilerin kendilerine resmi bir taahhütte bulunulmasının ardından eylemlerine son vereceklerini söyledi.

Dersim-Bingöl-Elazığ sınırındaki Peri Çayı üzerinde yapımı tamamlanan Pembelik Barajı ve HES nedeniyle bir yıldan bu yana köylerinde mahsur kalan, Ayhan ve Adile Arduç çifti şirketin taahhüt ettiği yol ve köprüyü yapmaması nedeniyle 9 gün önce dönüşümlü açlık grevine başlamış daha sonra bunu dönüşümsüz açlık grevine çevirmişti.