TÜRKONFED, FIRATSİFED, TUNİŞKAD ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından 23 Mayıs 2014 Cuma günü Grand Şaroğlu Hotel’de düzenlenen toplantıya Vali Hakan Yusuf Güner, Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, FIRATSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Alper Bektaş, TUNİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Fidan Aydın, Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tunç, kurum amirleri, ilden ve il dışından işadamları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TUNİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Fidan Aydın, il için bir şeyler yapmak isteyen iş adamlarına teşekkür etti.

Aydın, ilin kalkınmasında başlatılan çözüm sürecinin devam etmesinin son derece önemli olduğunun altını çizdi.

FIRATSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Alper Bektaş, bölgesel kalkınmada farklılıkların giderilmesi için yerelde işbirliğinin önemli olduğunu belirterek, “Biz bunu gerçekleştirmek için çaba sarf ediyoruz. Tunceli’nin kalkınması için bölgesel iş birliğini oldukça önemli buluyoruz. Bunun için buradayız. Üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul ise; Dersim’de işsizlik ve yoksulluğun had safhada olduğunun altını çizerek, bu konuda yerel yönetim olarak yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

Dersim’e devletin bakış açısının değişmesi gerektiğine vurgu yapan Bul, Kürt sorununun demokratik çözümünün ilin kalkınmasında hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Bul, barışın sağlanmadığı yerde kalkınmanın da zor olacağını sözlerine ekledi.

Toplantının son açılış konuşmasını yapan Tunceli Valisi Hakan Yusuf Güner, kalkınmanın sadece devlet eliyle sağlanamayacağını yerelde de buna katkı yapılması gerektiğini söyledi.

Dersim’de uzun süre uygulanan güvenlikçi anlayışın kalkınmada ili dezavantajlı duruma getirdiğini söyleyen Güner, “Ancak günümüzde gerek devletimizin gerekse de hükümetlerin yeni paradigma ve kavramlarla, dünyayla koordinasyonu sağlayarak yerel yönetimleri yasalarla güçlendirmesi son derece olumludur. Bizim için yerel dinamikleri elinde tutan belediyeler, sivil toplum kuruluşları, yerelde iş yapan iş adamları son derece büyük öneme sahiptir. Günümüzde bireyler artık sadece devletten değil kendilerini temsil eden sivil toplum kuruluşlarından, iş adamlarından, belediyelerden, il özel idare gibi yerel yönetimlerden de kalkınma konusunda beklenti içindedirler” dedi.

Tunceli’nin turizm ve kültürel odaklı gelişmeye açık olduğunu dile getiren Vali Güner, “Bu anlamda ilimizin kalkınması huzur ve güven ortamının, barış ve kardeşlik ikliminin daha kalıcı, güvenli ve kapsayıcı hale gelmesiyle mümkün olacaktır” diye konuştu.

Dersim’de insanları ötekileştirme, yöneticiler tarafından insanlara öcü gibi bakılmasının bu güveni zedelediğinin altını çizen Güner, “Bizler bu şehrin bir valisi gibi değil, hizmetkarı, ağabisi, kardeşi gibi davrandık ve projelerimizi de bu şekilde ortaya koyduk” şeklinde konuştu.

İlde ulaşım, sağlık, eğitim, turizm gibi alanlarda yapılan yatırımlara da değinen Güner, göreve geldiği günden bu yana kent merkezini sivilleştirmeye çalıştığını söyledi.

Vali Güner, bu amaçla şehir merkezinde bulunan emniyet ve karakolun taşınması konusunu belli bir aşamaya getirdiklerini ifade etti.

Kent merkezinde bulunan tarihi kışla binasının restorasyonu için de proje hazırlandığını kaydeden Güner, “Buranın adı Dersim kültür ve özgürlük müzesi olacak” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Ümit İzmen, “Bölgesel Kalkınmada Yerel Dinamikler: Tunceli Modeli ve 2023 Senaryoları Raporu”’nun sunumunu yaptı.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu üyesi Sedat Şükrü Ünlütürk, TUSGİD Başkanı Musa Bulut, TUNSİAD Başkanı Baran Gündoğan, Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kazım Korkmaz, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Mesut Öztop ve Denizbank Temsilcisinin konuşmacı olarak katıldığı Tunceli Nasıl Kalkınır? İş Dünyası Perspektifi panelinin ardından soru cevap bölümüyle toplantı sona erdi.

* TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça’nın toplantıda yaptığı konuşmasına önceki haberimizde yer vermiştik.

 

2023_ic.jpg

 

2023_ic1.jpg

 

2023_ic2.jpg