Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda yapılan programa Tunceli Valisi Tuncay Sonel, Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek, akademisyenler ile birçok üniversite, kamu kurumları ve sektörden konuklar katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ubeyde İpek, "Her üniversiteye farklı bir misyon yüklenmesi noktasında çalışmalar sürdürülüyor. Bizim de misyonumuz, Nadir Toprak Elementleriyle ilgili Üniversitemizi ihtisaslaştırmak olacak” dedi.

Vali Tuncay Sonel, kentin bundan sonraki süreçte bu tür bilimsel gelişmelerle gündeme geleceğini söylerken, konunun uzmanı kişiler de Nadir Toprak Elementleriyle ilgili önemli bilgi verdi.

Nadir Toprak Elementlerinin ilerleyen teknoloji için çok önemli bir hammadde kaynağı oluşturduğunu belirten konuşmacılar hem üniversitenin hem de Türkiye'nin kalkınmasında olumlu bir etki bırakacağını belirtti.

Nadir Toprak Elementleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr Öğretim Üyesi Okay Çimen ise; "İlk defa nadir toprak elementleri ile ilgili uygulama araştırma merkezini üniversitemiz bünyesinde kurduk. Nadir toprak elementleri ileri teknolojide kullanılan kritik bir hammadde kaynağı durumunda. Bu hammadde kaynağı ile alakalı, ülkemizde Ar-Ge çalışmalarının yürütülmesi hedefleniyor. Bu konuda yer bilimleri, kimya, metalurji-malzeme ve jeopolitik alanlarında çeşitli çalışma grupları oluşturuldu. Bu ay içerisinde yine MUNTEAM (Nadir Toprak Elementleri Uygulama ve Araştırma Merkezi) olarak Üniversitemiz çatısı altında ve Fırat Kalkınma Ajansı ortaklığında bir Avrupa Birliği projesi başvurumuz tamamlandı. Yine Yükseköğretim Kurumuna başvurduğumuz Stratejik Hammaddeler ve İleri Teknoloji Uygulamaları başlıklı Anabilim Dalımız kabul edildi. Türkiye’de ilk defa açılan bu lisansüstü Programına başvuracak öğrencilerimiz eğitimlerini tamamlayabilecek ve bu konuda ihtiyaç duyulan donanımlara sahip olabilecek. 20-21 Haziran tarihinde düzenlemiş olduğumuz çalıştaydaki amacımız, bu konuda faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları, üniversite ve özel sektörden temsilcileri bir araya getirmek. Burada bir sinerji oluşturmak istiyor ve ulusal çapta hangi aşamada olduğumuzu görmek istiyoruz. Bunun sonrasında ise yine çok değerli uluslararası katılımcıların da dahil olacağı bir uluslararası kongre planlıyoruz. Henüz genç ve yeni bir üniversite olmamıza rağmen tüm bu faaliyetlerin içerisinde aktif bir şekilde yer alıyor ve bu konuda faaliyet gösteren tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, özel sektöre Ar-Ge desteği sağlamayı amaçlıyoruz. Şu anda geldiğimiz pozisyonla ulusal çapta bir tanınırlığa ulaşmış bulunuyor ve yine uluslararası alanda da merkezimizi dünya çapında tanınan bir araştırma merkezi haline getirmek istiyoruz" dedi.