SERHAT OZAN YILDIRIM

2017 yılında, Tunceli Belediyesi’nin Kayyum vali tarafından yönetilmesi ile birlikte Belediye’de çalışan 46 işçinin terör örgütleriyle irtibatlı oldukları iddiası ile bazılarının KHK ile bazılarının da  kayyum kararıyla işlerine son verildi. Ardından işçi sendikası avukatlarıyla yoluyla iadeler için durumu yargıya taşıdı. Sendikanın, Tunceli Hukuk Mahkemesi’ne açtığı davada mahkeme, işçilerin çoğunun terör örgütleri ile hiçbir ilişkisinin bulunmadığını bu nedenle işe iadelerine karar verdi. Ancak kayyum, İstinaf mahkemenin kararını kabul etmesine rağmen, Yargıtay yolunu da kapatarak işe iadelerin yapılmaması hükmü vererek kararı bu yönüyle bozunca avukatlar hak ihlali gerekçesiyle anayasa mahkemesine başvurdu. Anayasa mahkemesi ise işçilerin lehine karar vererek yeniden yargılama ve hak ihlali kararı verdi.

Anayasa mahkemesinin Terör örgütleri ile irtibatlı oldukları iddiası ile Tunceli Belediyesinde işten atılan 46 işçi ile ilgili hak ihlali ve yeniden yargılama kararı vermesinden işçilerin avukatı Enver Şimşek, önemli açıklamalarda bulundu.

YEREL MAHKEMENİN KARARINI İSTİNAF TANIMADI

Avukat. Enver Şimşek 2017 yılında Kayyum vali tarafından  terör örgütleri ile ilişkili oldukları iddiası ile işten atılan işçilerin durumunun nasıl geliştiğini şöyle anlattı; 2017 yılında  hem kayyum tarafından 46 işçi arkadaşımız  terör örgütleri ile ilişkileri olduğu iddiası ile belediyeden işten atıldı bazı arkadaşlarımız da yine KHK ile PTT’den işten atılmışlardı. Dönemin OHAL komisyonu bu işçiler terör örgütleri ile irtibatlı diye iş haklarını fesih etti. Bu durum sonrasında yapılanın hukuka aykırı olduğunu belirtik ve  Tunceli ‘deki iki asliye hukuk mahkemesinde işe iade davası açtık. Her iki mahkeme bu davaları görüştü bazı işçiler hakkında işe iade anlamında ret kararı çıktı  bir kısım işçi ile ilgili de işe iade kararı çıktı. Tunceli’deki yerel mahkemenin kararını Kayyum vali itiraz ederek istinafa taşıdı . Erzurum bölge istinaf mahkemesi yerel mahkemede  işe iade red kararı verilen dosyaların tamamını tasdik etti yine yerel mahkemenin işe iade kararı verdiği dosyaları için de  sadece işe iade kararlarını ret ederek kararı kabul etti ve Yargıtay yolunu kapatarak kesin karar verdi. Kararın hukuki dayanağı yok aynı mahkeme aynı konuda Van’dan gelen dosyaları görüşürken işe iadeler konusunda karar verirken bizim dosyaları  işe iade anlamında ret etti. Yani işe iare kararı verilen işçilerin bile örgütler ile irtibatlı olduğunu düşünerek ret kararı verdi”

ADİL YARGILANMA İLKESİ İHLAL EDİLDİ

Avukat Şimşek , istinaf mahkemesinin kararından sonra  Anayasa mahkemesine hak ihlali iddiası ile başvuru yaptıklarını belirterek “İstinaf mahkemesi kesin bir karar vererek Yargıtay yolunu kapattığı için iç hukuk yolları tükendi ve biz bireysel başvuru hakkımızı kullanarak anayasa mahkemesine hak ihlali başvurusu yaptık. Anayasa mahkemesi vermiş olduğu kararla gerek Belediye’den işten atılan gerekse PTT’den gerekse de sağlık müdürlüğünde işten atılan arkadaşlarımız ile ilgili olarak  Adil yargılanma ilkesinin mahkeme hakkının ihlal edildiğini, mahkemenin şekli bir yargılama yaptığını  esasa girmediğini bu yargılamanın da  adil yargılama hakkının ihlali olduğu yönüyle  hak ihlalleri kararı verdi. Anayasa mahkemesi bu hak ihlali kararlarını hem bizlere hem de yargılamanın yapıldığı yerel mahkemelere gönderdi. Yeniden yargılama yapılması için gönderilen bu kararlardan sonra yerel mahkemeler yeniden yargılama için bizlere duruşma tarihi verdi ve yankılama yeniden yapılacak” diye konuştu.

Avukat Şimşek, “yerel mahkemelerin bazı işçiler ile ilgili örgüt ilişkisi var işe iade kararını red ettiğini bazı işçiler için intibaktı yok işe iade kararı verdiğini ve zaten hiçbir somut delil olmadan bütün işçi arkadaşların terör örgütleri ile ilişkilendirildiğini de belirterek; “ yerel mahkeme bazı işçi arkadaşlar için evet örgütleri le ilişkisi var diyerek ret karar verdi bazıları içinde ilişkisi yok işe iade kararı verdi. Aslında hiçbir işçi arkadaşımızın herhangi bir örgüt ile ilişkisi yok. Zaten örgüt ile ilişki örgüt üyeliği demek. Yada örgüte yardım yataklık demek bu zaten Türk ceza kanunu anlamında suç zaten böyle bir suç ortada yok örgütler ile ilişki yok. Böyle bir durum olsa yetkili mahkemeler gerekli soruşturmayı yapar ve gerekli cezayı verir” şeklinde konuştu.

28 YIL ÖNCE SİVAS KATLİAMINI PROTESTO ETTİ TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ SAYILDI

1993 yılında Sivas Katliamında kentte yapılan protestoya katıldığı için bir işçinin ihraç edildiğini vurgulayan avukat Şimşek, “Sadece istihbarı bilgi denilen ucu açık ne olduğu belli olmayan saptamalarla bu saptamaların nihayetinde 2 kişinin ya da  3 memurun tutmuş olduğu tutanakla  hazırladıkları bir yazı bunu detayları ile mahkemelere anlattık mahkemeler de bunu kabul etmişti. Bir işçi arkadaşımız  dosyasında 1993  yılında Sivas’ta yaşanan katliam ile ilgili olarak Tunceli’de düzenlenen protestoya katıldığı için bu durum gerekçe gösterilerek bu işçi arkadaşımızın iş hakkı terör örgütü ile ilişkili diye fesih edilmiş. KHK ihraç  edilmiş bu da hukuk devleti açısından üzerinde düşünülmesi gereken bir durum” dedi.

ALINAN BU KARAR BİZLERE UMUT OLDU

Disk Genel İş Sendikası Tunceli Şube Başkanı Şükran Yılmaz, Anayasa Mahkeme Kararının olumlu olduğunu belirterek “ Arkadaşlarımız adına olumlu bir karardır. Kurum içi istihbarat, toplumsal ve siyasi taraflardan gelen, iktidara yakın olan kesimlerden gelen bilgiler doğrusu arkadaşlarımız işinden oldu. Tabi biz bunu somutta ispatlayamıyoruz fakat böyle bir çok iddiayla karşı karşıya kaldık. Bir çok arkadaşımız sürgüne gitti ve mülteci konumuna düştü. Kimi arkadaşımız içerde kıdem tazminatını bile alamadan hayatlarını kaybetti. Bu 5 yıllık süreç gerçekten bizim için çok zor geçti. 28 arkadaşımız açısından bu sürecin 2022 yılına girerken bir umut olduğunu ifade etmek isterim. Çünkü çok cefa çektik, adalete inandığımız günlerin gelmesini istiyoruz. Kendi taraflarını alma açısından hem toplumu terörize etme açısından bunlar bahaneydi. Yakınında, çevresinde herhangi bir yapıdan ceza almış insanlar varsa kamuda çalışan arkadaşlarımız bu durumdan işten atıldı” ifadelerini kullandı.