Merkeze bağlı Çılga köyünde tarihi 500 yıla dayandığı için tescillenen mezarlık alanından geçtiğimiz yıl kasım ayında, eski dönemlerde yaşayan insanların örf ve adetleri, inançları ve mitolojik unsurlarını içeren Koç Başlı Mezar çalındı. Mezar taşının çalındığını fark eden köylüler durumu, Tunceli Müzesi’ne bilgi verdi. İhbarın ardından Müze yetkilileri, durumu Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne, Savcılığa ve kolluk güçlerine bildirdi. Ayrıca, Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğü, mezar taşını sitesinde bulunan ‘Çalınan ve Kaybolan Kültür Varlıkları’ bölümüne koydu ve durumu ‘Kırmızı Bülten’ e de bildirdi.

Kayıp çalıntı ihbarının ardından Tunceli valiliği koordinesinde Jandarma, emniyet ve müze yetkilileri harekete geçti ve özel bir ekip oluşturdu. Yapılan çalışmalar ve duyurular neticesinde Cumhuriyet Dönemi 20. Yüzyıl Ortalarına dayanan ve üzerinde işlemelerin olduğu 200 kilo ağırlığındaki Koç Başlı Mezar taşı Buzlupınar köyünde taşlarla kamufle edilmiş bir şekilde boş bir evin arkasında bulundu. Mezar taşını fark eden köylüler durumu köye yakın olan Çiçekli Karakolu’na bildirdi. Köylülerin durumu haber vermesi üzerine Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Tunceli Müzesi ekipleri bölgeye gitti. Bölgeye giden Tunceli Müze Müdürü Kenan Öncel, Uzman Arkeolog Özgür Şahin, Jandarma ve ekipleriyle işbirliği halinde devrilen mezar taşlarını bulunduğu alandan alarak Tunceli Müzesi’ne getirdi ve koruma altına alındı.

Müze müdürü Kenan Öncel’in eserin Kırmızı Bültenle de arandığını belirterek “ 2021 yılı Kasım ayında ilimiz merkez Çılga köyünde tescilli bir mezarlıkta bir Koç başlı mezar taşımızın çalındığı ihbarı almamız üzerine sayın valimizin talimatıyla Cumhuriyet Savcılığımız, İl Jandarma Komutanlığı, KOM şube müdürlüğü ekiplerimizce geniş çaplı araştırma başlattık. Bu altı aylık süreç içerisinde bu çalınan mezar taşının nereye gidebileceğini ve nerelerde saklanabileceği üzerine güvenlik güçleri derinlemesine bir çalışma yürüttü. Aynı zamanda bölge ve yöre halkıda bizimle sürekli irtibat haline girdi. Dün gece bir köylü vatandaşımızın bizi arayıp aradığımız eserin kendi köylerinde olma ihtimalinin olduğunu ve mezarı tarif etmesi üzerine sabah saatlerinde sayın valimizin talimatıyla Tunceli Müzesi’de ki arkadaşlarımız ve güvenlik güçlerimizle birlikte Buzlupınar köyüne gittik. İncelemeler sonucunda çalınan mezar taşımızın olduğunu tespit ettik. Ayrıca Kültür Bakanlığı Kültür varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bu eserimizin aratılması için bilgi verdik. Bakanlığımız da ülkenin tüm illerine ve Gümrük kapılarına da bilgiler göndermişlerdi. Ayrıca bu eserimiz Kırmızı Bültenle Yurtdışı ve Yurt içinde arattırılan eserler arasında yer almaktaydı. Biz eserimizi sapasağlam bulup müzemize getirdiğimiz için mutluyuz” dedi.